Dwójka
Marta Zdzieborska
27.11.2017
Śledź, kotlety wieprzowe i sukcesy Nikodema Dyzmy
- Dyzma często zajada stres. Gdy chce sobie dogodzić, idzie do bardzo taniej knajpki lub wraca do domu i zjada kawałek zimnej cielęciny – podkreślił Zbigniew Kmieć, opowiadając o bohaterze słynnej książki Tadeusza Dołęgi-Mostowicza.
Posłuchaj
-
Zbigniew Kmieć m.in. o kulinarnym obliczu powieści Tadeusza Dołęgi-Mostowicza (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także
- W "Karierze Nikodema Dyzmy" często przejawia się też wątek zimnych kotletów wieprzowych i śledzia, którym zawsze towarzyszą duże ilości alkoholu. W ten sposób Nikodem Dyzma przypieczętowuje każdy świeżo upieczony interes – powiedział Zbigniew Kmieć, podkreślając, że dzięki kartom powieści Dołęgi-Mostowicza można przenieść się do świata kulinariów, w których "rządzi dobrej jakości szynka z chrzanem".
Co kryje się w menu brydżowym opisywanym przez Dołęgę-Mostowicza i w jakich porach jadał obiad Nikodem Dyzma? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Data emisji: 25.11.2017
Godzina emsji: 12.00
mz/mc