Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Piotr Grabka 26.10.2019

"Przy stole z Hitlerem". Wilczy Szaniec od kuchni

Gościem audycji była Włoszka Rosella Postorino - autorka powieści, która budzi prowokacyjne pytania o współudział w zbrodniach, poczucie winy i przetrwanie, a przy okazji opowiada o kulinarnych upodobaniach przywódcy III Rzeszy.

jak nakarmić dyktatora 1200.jpg
Najwięksi dyktatorzy XX wieku z perspektywy talerza

Rodzice dwudziestosześcioletniej Rosy Sauer odeszli, a jej mąż Gregor walczy na wojnie. Zubożała i samotna podejmuje decyzję opuszczenia rozdartego wojną Berlina, by zamieszkać z teściami na wsi. Wydaje jej się, że znajdzie tam schronienie. Pewnego ranka do ich drzwi pukają esesmani, aby oznajmić jej, że została powołana do bycia testerką Hitlera: trzy razy dziennie, ona i dziewięć innych kobiet udają się do tajnej siedziby Hitlera w Wilczym Szańcu, aby próbować jego potraw, zanim on to zrobi.

Zmuszone do jedzenia tego, co mogłoby je zabić, degustatorki zaczynają dzielić się na dwie grupy: fanatyczki lojalne Hitlerowi oraz kobiety takie, jak Rosa, upierające się, że nie są nazistkami, pomimo tego, że każdego dnia ryzykują własne życie dla Hitlera. W pewnym momencie wszyscy zaczynają się zastanawiać, czy stoją po złej stronie historii.

Jak odbywały się degustacje? Co znajdowało się w diecie Hitlera? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Rosella Postorino (autorka książki "Przy stole z Hitlerem")

Data emisji: 26.10.2019

Godzina emisji: 10.00

mat. prom. Wyd. W.A.B./pg/bch