Jeszcze do listopada trwa sezon na dynię. Nasza reporterka wybrała się na plantację tego warzywa, żeby sprawdzić, jak się je hoduje i które odmiany są najlepsze.
- W tej chwili sprzedajemy głównie dynie Halloween, mocno pomarańczowe, w rozmiarze 5-10 kg. Ale mamy też my dynię nazywaną kołem od traktoru lub prowansalską. U nas jest ona mała, ale w cieplejszych klimatach rzeczywiście dorasta do rozmiarów kół od traktorów. Mamy też dynię masłową, która ma kształt wydłużonej gruszki i posmak orzechowy, a także dynie ozdobne - mówi Krzysztof Chojnacki, właściciel farmy dyni w Powsinie pod Warszawą.
Z audycji dowiecie się, ile ważyła największa dynia świata i w jakich kolorach występuje to warzywo. Wyjaśniamy też, jak odróżnić dynię ozdobną od jadalnej.
***
Przygotowała: Justyna Tylczyńska
Data emisji: 28.10.2015
Godzina emisji: 15.20
Materiał wyemitowano w audycji Się mówi.
mg/kd