Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 08.02.2018

Rola żywienia w terapii nowotworowej

W tłusty czwartek, święto łasuchów inaczej zwane zapustami, nie mówimy w Eurece o pieczeniu i jedzeniu kalorycznych pączków czy faworków. Jest jednak dużo o jedzeniu i dobrym odżywianiu, szczególnie w chorobie i procesie zdrowienia.

W audycji onkolog i dietetyk mówią co zrobić, by mimo występujących zaburzeń apetytu, nudności czy bólu w czasie walki z nowotworem, nie dopuścić do niedożywienia i jego niekorzystnego wpływu na przebieg leczenia. Utrata masy ciała nie powinna być normą. Komórki rakowe żeby rosnąć, zużywają energię organizmu, dlatego chorzy często chudną.

- Często lekarz jest zmuszony odroczyć leczenie lub odstąpić od leczenia ze powodu złego stanu odżywienia pacjenta - mówi doktor Tomasz Olesiński. Zwraca uwagę, że leczenie onkologiczne jest bardzo wyczerpujące. Z kolei dietetyk zauważa, że pacjenci onkologiczni mają przyśpieszoną  przemianę materii. Jeżeli dodać do tego stres związany z chorobą, to zdarza się, że pacjent bardzo traci na wadze, jeszcze przed postawieniem diagnozy.

Jak więc prawidłowo odżywiać organizm, by miał siłę w walce z chorobą? Posłuchaj nagrania całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: "Eureka"

Prowadzi: Artur Wolski

Gość: dr n. med. Tomasz Olesiński (chirurg-onkolog z Centrum Onkologii - Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie),  i  mgr Ewa Ceborska-Scheiterbauer (dietetyk z poradni "Food&Diet")

Data emisji: 8.02.2018

Godzina emisji: 19.10

ag