Historia dyni sięga czasów starożytnych - słynny wódz, polityk i wielki smakosz Lukullus podawał na swoich słynących z przepychu ucztach dynię smażoną w miodzie. Uczeni greccy podawali natomiast świeżo utartą dynię zalaną winem. Do Europy trafiła w XV wieku, dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Początkowo Europejczycy traktowali ją jako egzotyczną ciekawostkę, jednak wkrótce odkryli jej zalety i już 100 lat później uprawiano ją w niemal wszystkich krajach naszego kontynentu. - Dynia jest niskokalorycznym owocem. Poleca się ją w dietach odchudzających, jest także wskazana dla osób z problemami trawiennymi - wyjaśnia blogerka.
Dynia - w kuchni, w spiżarni i w dużym pokoju
Ile ważyła najcięższa dynia w historii i dlaczego nie była smaczna? Jak długo świeży owoc możemy przechowywać w spiżarni? Czy wszystkie dynie są pomarańczowe? O tym m.in. w materiale Justyny Tylczyńskiej.