Cukier w minimalnych ilościach jest potrzebny, jednak dietetyczka Karolina Gruszecka podkreśla, że Polacy, a szczególnie polskie dzieci, jedzą go zdecydowanie za dużo - a to prowadzi do otyłości i innych chorób.
- Dla zwykłego człowieka, który nie uprawia wyczynowo sportu, spożycie cukru prostego nie powinno przegraczać 10 gramów, czyli dwóch łyżeczek dziennie. A cukier ukryty jest w wielu produktach spożywczych - przestrzega Karolina Gruszecka.
Ekspertka ocenia też modne ostatnio diety - paleo, bezglutenową i samuraja. Wyjaśnia też, dlaczego warto spożywać więcej tłuszczy i opowiada o kampanii #cukiertonienagroda.
***
Tytuł audycji: 4 bieg
Prowadzi: Piotr Galus
Gość: Karolina Gruszecka (dietetyczka, trenerka)
Data emisji: 20.12.2015
Godzina emisji: 12.00
mg/fbi