Akademia „Le Cordon Bleu” od kilkunastu lat organizuje konkurs na najlepszą książkę o kuchni. Właściciel Akademii André L. Cointreau zwrócił uwagę, że za granicą książki na temat kuchni francuskiej pisane są zazwyczaj przez cudzoziemców.
– Problem polega na tym, że francuscy wydawcy nie sprzedają za granicę książek rodzimych pisarzy. To brzmi jak ostatnie dziwactwo, ale tak jest – powiedział. Stąd pomysł na szerzenie literatury kulinarnej w świecie. Nie tylko francuskiej.
W tym roku do konkursu zgłoszono także kilka polskich książek. – Moim zdaniem one mogą się świetnie sprzedawać poza granicami Polski – powiedział Cointreau. Szczególnie pochwalił książki o alkoholach oraz kuchni łowieckiej.
Ucieszył się, że w naszym kraju rośnie liczba osób, które lubią i chcą gotować, a do tego potrafią tę umiejętność sprzedać w ciekawy sposób w telewizji czy prasie. – Jeśli mówią do tego po angielsku, to będą mieli wzięcie i zaciekawią zarówno publiczność, jak i specjalistów w dziedzinie gotowania - zachęcił mistrz kuchni.
Już w czwartek (9 grudnia) opowiemy więcej o konkursie na najlepszą książkę poświęconą kuchni.
A dziś, abyśmy i my docenili rodzime rarytasy, zachęcamy do przygotowania pierożków grzybowo-mięsnych w sosie maślanym z szałwią oraz mandarynki w białym karmelu - na deser. Przepisy i proces przygotowania Marek Brzeziński podaje w audycji.
Aby wysłuchać rozmowy „Mocne strony polskiej kuchni”, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie „Posłuchaj” w ramce po prawej stronie.
Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w każdy poniedziałek o 7.40 oraz w czwartki o 16.50. Zapraszamy.