Nauka

Schab z bakaliami w sosie z żurawiny i wina

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2013 08:00
Odrobina słodyczy z rodzynek i orzechów oraz kieliszek wina potrafią odmienić dobrze znany schab, bo schab to nie tylko tradycyjny schabowy.
Schab z bakaliami w sosie z żurawiny i wina
Foto: Glow Images/East News

Niezbędne składniki:

 

  • 800 g schabu
  • 150 g mięsa mielonego
  • 150 g wątróbek drobiowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 5 łyżek miodu
  • 200 g mrożonych owoców żurawiny
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 słoika  żurawiny do mięs
  • cukier
  • 100g masła

 

Przyprawy:

  • Przyprawa do schabu Schab pieczony z żurawiną
  • 1 łyżeczka Cynamonu
  • 2 łyżki Rozmarynu

 

Ilość: 6 porcji

Czas przygotowania: 60 minut

 

Schab kroimy na 6 grubych plastrów, które następnie rozwijamy na cienkie plastry. Do mielonego mięsa dodajemy pokrojone wątróbki, bakalie, podsmażoną cebulkę, jajko, przyprawę do schabu i mieszamy do uzyskanie jednolitej masy.  Tak przygotowany farsz układamy na plastrach schabu, z których formujemy  zrazy. Następnie mięsko układamy w żaroodpornym naczyniu, oprószamy cynamonem i skrawkami masła.  

 

Pieczemy  około  40 minut w temperaturze  150 ˚C.

 

Sos: Wino wlać do rondelka, dodać owoce żurawiny, gotować na małym ogniu ok. 45 minut,   (gdyby była konieczność delikatnie podlewać wodą), dodać żurawinę ze słoiczka, rozmaryn,  gotować jeszcze 10 minut, doprawić cukrem do smaku.

Smacznego!

(gs)

Czytaj także

Polska kuchnia się sprzedaje

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2010 16:11
– Kuchnia myśliwska albo przyrządzanie mięs, to jest w polskiej kuchni szalenie interesujące – powiedział André L. Cointreau, właściciel słynnej Akademii Kulinarnej „Le Cordon Bleu”.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pierś z indyka w szafranie z sosem z pomarańczy

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2010 14:16
To danie doskonałe na uroczysty świąteczny obiad. Nie wymaga wiele pracy i nie jest bardzo trudne. Aromat pomarańczy zaostrzy apetyt wszystkich domowników, a dzięki pysznemu sosowi dodamy i piersi z indyka soczystości.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Indyk z morelami w cieście

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2010 15:00
Morele suszone możemy wykorzystać nie tylko do wigilijnego kompotu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Polędwiczki w złocistej skórce z pyr

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2010 15:00
A może zamiast podawać tradycyjne danie mięsne i ziemniaki, ukryć polędwiczki w złocistej ziemniaczanej skorupce?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Rogaliki nie tylko na śniadanie

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2010 18:15
Rogaliki nadziewane serem z bakaliami można podać jako deser, ale i jako dodatek do śniadania. Można je też podjadać między posiłkami. Nadają się do tego doskonale.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pasztet cielęcy z grzybami

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2010 18:47
Pasztet jest nieodłącznym towarzyszem świąt. Wspaniale smakuje prosto z pieca jak i na zimno, do poświątecznej kanapki.
rozwiń zwiń