Prowadzący badania Jose Rafael Ruiz Arrebola, profesor chemii organicznej, powiedział w wywiadzie w CNN, że w 2019 roku podczas remontu domu w Carmonie odkryto nietknięty rzymski grobowiec. Znaleziono w nim skremowane szczątki ludzkie, spaloną kość słoniową, a także naczynie z ok. 4,5 l czerwonego płynu.
Analiza chemiczna potwierdziła, że jest to wino białe. Ciecz nie zawierała bowiem kwasu syryngowego, który obecny jest w czerwonych winach. Odkryte sole mineralne wskazały, że trunek był zrobiony z winogron ze szczepu Palomino Fino, z którego do tej pory produkuje się wina w Andaluzji.
Antyczne wino w stanie ciekłym. "Prawie niemożliwe"
Zdaniem profesora odkrycie jest "dużą niespodzianką, ponieważ wino zwykle szybko odparowuje i jest chemicznie niestabilne".
- Odkryliśmy coś, czego znalezienie jest prawie niemożliwe – podkreślił Ruiz Arrebola.
Jak wyjaśnił, wino znajdowało się w naczyniu zamkniętym hermetyczną uszczelką, która zapobiegła jego wyparowaniu, ale nie jest jasne, w jaki sposób pieczęć została zrobiona.
Czytaj także:
Wino z Hiszpanii najstarsze na świecie. Poprzedziło dotychczasowego rekordzistę o 300 lat
Hiszpańscy naukowcy twierdzą, że ich odkrycie detronizuje dotychczasowego rekordzistę – w mieście Spira w Niemczech odnaleziono butelkę z płynnym winem, którą datuje się na ok. 1700 lat.
Znaleziona w 1867 roku, także w rzymskim grobowcu, amfora nie została do tej pory otworzona, więc wiek płynu nie został potwierdzony analizą chemiczną.
Wcześniej w Hiszpanii odnajdywano o wiele starsze dowody na to, że na tych terenach wytwarzano wino. W 2023 roku w Andaluzji odkryto miejsce wyrobu wina, w którym zachowały się ślady napoju sprzed blisko 6000 lat. Były to jednak wysuszone pozostałości.
Skarb w grobowcu majętnej rodziny
Ruiz Arrebola oznajmił, że naczynie z winem znajdowało się w grobowcu rodziny posiadającej znaczny majątek, gdyż znaleziono także złoty pierścień i inne cenne przedmioty. Niewiele więcej wiadomo o ich życiu, ponieważ kremacja ciał zniszczyła jakiekolwiek DNA – wyjaśnił.
Obecnie naukowcy z Kordoby starają się ustalić, do którego współczesnego lokalnego wina jest najbardziej podobny odkryty przez nich trunek. Szacują, że będą musieli sprawdzić setki win.
Badanie dotyczące wina opublikowano w czasopiśmie "Journal of Archaeological Science: Reports"
PAP/bm