Specjalistka poleca, by kupując pieczywo, starać się je urozmaicać. Raz kupować samo ziarno, bez składu mąki, a kiedy indziej graham albo bagietkę. Produkty zapakowane w folię mają dodane konserwanty, spulchniacze i polepszacze, więc dietetyk poleca jeść świeże pieczywo.
- Najlepiej sprawdzić na opakowaniu i to nie tylko reklamowym to, co jest napisane drobnym maczkiem. Dobry chleb powinien mieć mąkę, wodę, sól, zakwas i dodatek ziaren. Lepiej unikać spulchniaczy, bo w ciągu roku zjadamy bardzo duże ilości dodatków do żywności - wyjaśnia dietetyk.
Jak dodaje, warto mieć swoją piekarnię, odwiedzać ją częściej i wybierać produkty "z metra". Mówimy o pieczywie z dodatkiem ziaren i np. ziół, opowiadamy, czy lepsze są te pieczone na zakwasie, jasne czy ciemne, a może bezglutenowe. Więcej o chlebie w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Roman Czejarek
Gość: Alicja Kalińska (dietetyczka)
Data emisji: 10.02.2017
Godzina emisji: 9.22
sm/ab