Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Sylwia Mróz 10.02.2017

Na zakwasie, bez glutenu czy jasne. Nasz chleb powszedni

- Żadna skrajność nie jest dobra. Jeśli rano zjemy dwie kanapki i wieczorem kolejne dwie, to są to dobre proporcje, ale nie może być tak, że dwie trzecie talerza to pieczywo - mówi dietetyczka, Alicja Kalińska.

Specjalistka poleca, by kupując pieczywo, starać się je urozmaicać. Raz kupować samo ziarno, bez składu mąki, a kiedy indziej graham albo bagietkę. Produkty zapakowane w folię mają dodane konserwanty, spulchniacze i polepszacze, więc dietetyk poleca jeść świeże pieczywo.

- Najlepiej sprawdzić na opakowaniu i to nie tylko reklamowym to, co jest napisane drobnym maczkiem. Dobry chleb powinien mieć mąkę, wodę, sól, zakwas i dodatek ziaren. Lepiej unikać spulchniaczy, bo w ciągu roku zjadamy bardzo duże ilości dodatków do żywności - wyjaśnia dietetyk.

Jak dodaje, warto mieć swoją piekarnię, odwiedzać ją częściej i wybierać produkty "z metra". Mówimy o pieczywie z dodatkiem ziaren i np. ziół, opowiadamy, czy lepsze są te pieczone na zakwasie, jasne czy ciemne, a może bezglutenowe. Więcej o chlebie w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Roman Czejarek

Gość: Alicja Kalińska (dietetyczka)

Data emisji: 10.02.2017

Godzina emisji: 9.22

sm/ab