Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 25.01.2017

Chia, algi, jagody goji - wprowadź do diety nową jakość

Jarmuż, komosa ryżowa, olej lniany, algi, jagody goji czy czosnek - moda na zdrowe gotowanie trwa, więc te składniki coraz częściej lądują na naszych stołach.
Posłuchaj
  • Jakie pokarmy należą do "superfood" i jak wprowadzić je do swojej diety? (Stacja Nauka/Czwórka)
Czytaj także

sałatka grecka feta 1200.jpg
Dieta śródziemnomorska - zbawienie dla mózgu?

- To tzw. superfood, czyli te pokarmy, w których jest mnóstwo substancji odżywczych, zazwyczaj przeciwutleniaczy, witamin, minerałów - tłumaczyła dietetyk Laura Osęka. - Jeśli uzupełnimy nasze codzienne posiłki "superjedzeniem", czyli dodamy m.in. koktajl z jarmużu, poprawi nam się jakość życia - wymieniała.

Jak przekonywała wciąż niestety niewielu konsumentów wie, jak przyrządzać potrawy z dodatkiem "superfood". - Dieta przeciętnego Polaka nie jest jeszcze na tyle zróżnicowana. A warto zmienić cały swój system odżywiania, pilnować, by w diecie znajdowało się odpowiednio dużo warzyw i owoców. Dopiero wówczas tak naprawdę należy dodać do posiłków "superjedzenie" i wtedy poczujemy różnicę - mówiła ekspertka.

A jakie składniki mineralne znajdziemy w fasoli adzuki, czyli czerwonej soi i jaki najłatwiej przyrządzić dania z nasion chia? Tego także dowiecie się z nagrania materiału reporterskiego przygotowanego przez Martę Hoppe.

Laura Osęka "Zwykłe" polskie jagody również zaczynają być zaliczane do "superfood". To dzięki ich wartościom antyoksydacyjnych, czy przez fakt, że przy regularnym spożywaniu zmniejsza się ryzyko zachorowania na nowotwory

***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 25.01.2017

Godzina emisji: 12.25

kd/kul