Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Apolonia Cichocka 08.01.2019

Michał Kuźmiński: umiejętność gotowania sprawiła, że staliśmy się ludźmi

- Nie potrafię opowiadać bez odniesień do historii czy kultury. Najbardziej zależało mi na tym, by pokazać, jak w jedzeniu można oglądać naukę i jak przez naukę można mówić o kuchni - mówił Michał Kuźmiński, autor książki "Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej". 
Posłuchaj
  • "Nauka w kuchni". Michał Kuźmiński o jedzeniu naszych praprzodków i menu astronautów (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Czytaj także

Ewolucja to nie kwestia wyboru, ale przetrwały gatunki posiadające większy mózg. Na jego dynamiczny rozwój wpływ miała zmiana diety Michał Kuźmiński

- Ewolucja w kuchni, to, w jaki sposób i co jemy silnie wpłynęło na naszą ewolucję. Istnieje bardzo ciekawa teoria, która opowiada w jaki sposób gotowanie pomogło nam wyewoluować do tej postaci, którą teraz jesteśmy. Drugą stroną tej klamry jest pytanie o przyszłość. Czyli jak doświadczenia bycia człowiekiem eksperymentującym w kuchni, gotującym wpłynie na to, jakimi ludźmi będziemy w przyszłości i czy wyniesiemy nasze kulinarne tradycje poza naszą planetę - opowiadał gość Czwórki.

Czy to gotowanie sprawiło, że staliśmy się homo sapiens? Jakie funkcje oprócz zaspakajania głodu spełniało przygotowywanie posiłków? Kiedy stało się częścią naszej kultury? I dlaczego na pokładzie statku kosmicznego nie może zabraknąć chrzanu? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Michał Kuźmiński (autor książki "Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej", wieloletni szef działu Nauka "Tygodnika Powszechnego")

Data emisji: 8.01.2019

Godzina emisji: 8.15

ac/pj