Jedzenie owadów uratuje naszą planetę?
Specjaliści z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wydali pozytywną opinię na temat produktów spożywczych na bazie owadów. Projekt nie został jeszcze zaakceptowany przez Komisję Europejską, jednak - zdaniem Anny Żołnierczyk z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prawdopodobnie taka zgoda zostanie wydana. - Zamysł jest taki, by najpierw wprowadzić mącznika młynarka w postaci wysuszonych larw - wymienia ekspert. - Początkowo prawdopodobnie będą to owady mielone i dodawane do produktów jako źródło składników odżywczych. Na przykład do mąki. Wówczas zmienią się jej właściwości, bo mąka zawierać będzie mniej węglowodanów, a więcej białka czy tłuszczu.
03:48 Czwórka Pierwsze_slysze_Owady 1.02.2021.mp3 Jedzenie owadów - będzie nowy trend w gastronomii? (Pierwsze słyszę/Czwórka)
DIY. Jak zrobić domek dla owadów?
Z takiej mąki, podobnie jak z tradycyjnej można będzie piec ciasta czy chleb, wyrabiać makarony. - Na przykład mrówki będą miały jednak delikatny kwaskowaty posmak ze względu na kwas mrówkowy, który produkują. Natomiast larwy mącznika smakować będą podobnie do orzechów, bo mają dużą zawartość tłuszczu - wyliczała Anna Żołnierczyk.
Sprawdź także:
Jedzenie owadów, jak podkreślała gość Czwórki, staje się powoli światowym trendem. - Ma na celu zwiększenie produkcji żywności na świecie. Czynniki ekonomiczne zawsze odgrywają ogromną rolę, a produkcja owadów jest tańsza od produkcji tradycyjnego mięsa. Powoduje ona także znacznie mniejszą degradację środowiska, wymaga też znacznie mniej wody niż ta tradycyjna - wyliczała Anna Żołnierczyk.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Mateusz Kulik
Data emisji: 01.02.2021
Godzina emisji: 6.13
kd/pj