Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Michał Czyżewski 09.11.2015

Zmarli lubią słodycze. Día de Muertos w Meksyku

– Słodycze w kształcie czaszek to kwintesencja kultury, w której życie jest słodkie, a śmierć to tylko pewien etap – mówił Piotr Grajewski, znawca kuchni meksykańskiej.
Posłuchaj
  • Día de Muertos, czyli radosne meksykańskie święto zmarłych (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Czym raczyli się święci?
1e044171-6a6d-4ada-9aed-0040b95d9e1e.jpg
Błogosławione menu

Día de Muertos zaczyna się 31 października i trwa do Zaduszek. Święto powstało z połączenia przedchrześcijańskiej tradycji meksykańskich plemion i katolicyzmu, który przywieźli na ich ziemię Hiszpanie. Przed ich przybyciem święto zmarłych odbywało się w sierpniu i trwało cały miesiąc. Lecz - podobnie jak dziś - był to czas zabawy i cieszenia się życiem.

– Meksykanie nie myślą o śmierci. Meksykanie myślą o życiu – tłumaczył Piotr Grajewski. – Śmierć jest częścią cyklu. Nie wzbudza w nich przerażenia, lecz refleksję – dodał, opowiadając m.in. o tym, co je się w Meksyku podczas Día de Muertos i jak wygląda "menu zmarłych".

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Piotr Grajewski (finansista, podróżnik, znawca kuchni Tex-Mex)

Data emisji: 7.11.2015

Godzina emisji: 12.00

mc/tj