Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 31.08.2018

Cała prawda o glutenie - nie musimy się go bać

- Chleb tzw. bezglutenowy, zrobiony z mąk pozbawionych chemicznie glutenu, ma tak bardzo rozbudowany skład, że śmiało możemy powiedzieć, że jest produktem chemicznym i wysokoprzetworzonym. Ma wysoki indeks glikemiczny i nie zawiera błonnika, jest tylko wypełniaczem diety - przekonuje dietetyczka Karolina Jankowska.  
Posłuchaj
  • W jakich produktach znajdziemy gluten i co tak naprawdę oznacza termin "bezglutenowy" (4 bieg/Czwórka)
  • Beż mięsa czy bez glutenu - która dieta jest zdrowsza? (4 bieg/Czwórka)
Czytaj także

Czytaj także
sok zdrowie dieta owoce warzywa 1200.jpg
Bomba witaminowa na surowo. Dla kogo jest "raw food"?

O ile w przypadku osób chorych na celiakię dieta bezglutenowa jest koniecznością, o tyle w ostatnich czasach eliminowanie glutenu może być traktowane jak fanaberia. - Sam gluten nie tuczy, robią to zawarte w ciastkach czy białym pieczywie cukier i tłuszcz. Przejście na dietę bezglutenową nie spowoduje wcale, że będziemy szczuplejsi i zdrowsi - przekonuje właścicielka firmy Diet4you i tłumaczy, dlaczego w diecie eliminacyjnej ważne jest nie to, czego się nie je, tylko to, co się spożywa.

Która dieta jest lepsza: wegetariańska czy bezglutenowa? Do jakich chorób może doprowadzić eliminacja glutenu? Co to jest "cheat meal" i jak wpływa na nasze zdrowie? O tym m.in. w materiale Justyny Tylczyńskiej.

Posłuchaj także pierwszej godziny audycji, w której gościli organizatorzy i zawodnicy "Drużynówki", czyli zawodów w amatorskim kajakowaniu >>>


Piotr Galus z reprezentacją "Drużynówki" Piotr Galus z reprezentacją "Drużynówki"

***

Tytuł audycji: 4 bieg

Prowadzi: Piotr Galus

Data emisji: 31.08.2018

Godzina emisji: 15.15

kul/bch