Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 15.01.2016

Kuchnia śląska. Najpierw tort, potem rosół

- Wizyta w śląskim domu zaczyna się od tortu - mówi Monika Kucia, dziennikarka kulinarna. - Wynika to z dawnych czasów, gdy w domach było biednie i należało zjeść coś słodkiego, by nie być bardzo głodnym podczas obiadu.
Posłuchaj
  • Monika Kucia, dziennikarka kulinarna opowiada o kuchni Śląska (Dzień Kobiet/Czwórka)
Czytaj także

Śląski Szlak Kulinarny otrzymał nagrodę Komisji Europejskiej i będzie brał udział w ogólnoeuropejskiej promocji miejsc szczególnie polecanych turystom. Monika Kucia poleca, by z tego szlaku korzystać, bo kuchnia regionalna najlepiej smakuje "na miejscu".- Kuchnia śląska to uczciwa kuchnia, która wykorzystuje produkt w całości, jest sezonowa, prosta i mocno związana z regionem - mówi ekspertka.

W śląskich garnkach odnajdziemy wiele naleciałości niemieckich. Sztandarowymi daniami tego regionu są kluski śląskie, modra kapusta czy kotlet sztygarski. Jednak w kartach śląskich restauracji przeczytamy wiele dziwacznych - dla turystów - nazw, jak krupniok czy karminadle.

Monika Kucia wyjaśnia, jaka jest polska kuchnia regionalna, z czym wiąże się jej rekonstrukcja i czy każdy przepis "wyjdzie" nam w domu.

***

Tytuł audycji: Dzień Kobiet

Prowadzą: Katarzyna DydoKarina Terzoni

Goście: Monika Kucia (dziennikarka kulinarna)

Data emisji: 15.01.2016

Godzina emisji: 7.30

pj/mg