Śląski Szlak Kulinarny otrzymał nagrodę Komisji Europejskiej i będzie brał udział w ogólnoeuropejskiej promocji miejsc szczególnie polecanych turystom. Monika Kucia poleca, by z tego szlaku korzystać, bo kuchnia regionalna najlepiej smakuje "na miejscu".- Kuchnia śląska to uczciwa kuchnia, która wykorzystuje produkt w całości, jest sezonowa, prosta i mocno związana z regionem - mówi ekspertka.
W śląskich garnkach odnajdziemy wiele naleciałości niemieckich. Sztandarowymi daniami tego regionu są kluski śląskie, modra kapusta czy kotlet sztygarski. Jednak w kartach śląskich restauracji przeczytamy wiele dziwacznych - dla turystów - nazw, jak krupniok czy karminadle.
Monika Kucia wyjaśnia, jaka jest polska kuchnia regionalna, z czym wiąże się jej rekonstrukcja i czy każdy przepis "wyjdzie" nam w domu.
***
Tytuł audycji: Dzień Kobiet
Prowadzą: Katarzyna Dydo, Karina Terzoni
Goście: Monika Kucia (dziennikarka kulinarna)
Data emisji: 15.01.2016
Godzina emisji: 7.30
pj/mg