Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Agnieszka Szałowska 07.11.2015

Facet i kuchnia, czyli jak zaprzyjaźnić się z burakiem

Wszystkie potrawy, których zdjęcia wraz z przepisami znajdziecie w tej książce powstały w kuchni Małgosi i Szymona. I przez nich zostały zjedzone. Na zdrowie!
Posłuchaj
  • Małgorzata Napiórkowska-Kubicka i Szymon Kubicki o zdrowym i smacznym gotowaniu bez glutenu (Sobota z Jedynką)
Czytaj także

Jak wskazuje podtytuł "Smacznie, kreatywnie i bez glutenu" książkę wypełnia 130 przepisów na potrawy, które ucieszą nawet najbardziej wymagające żołądki. - Gluten u niektórych ludzi powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Tak było w naszym przypadku, a zmiana diety radykalnie poprawiła samopoczucie - podkreśla Szymon Kubicki.

Czytaj także
kasza gryczana 1200.jpg
Idzie zima - postaw na kaszę

Skomponowane i wykonane przez niego dania i desery złożone są z samych zdrowych produktów, nie znajdziemy tu więc białego cukru, wędlin, w których składzie prawie nie ma mięsa i wysoko przetworzonych składników. - Postanowiliśmy nie zaprzyjaźniać się z kukurydzą, której rynek jest w dużej mierze modyfikowany - dodaje Małgorzata Napiórkowska-Kubicka, której zawdzięczamy fotografie potraw i produktów w książce.

"Facet i kuchnia" prezentuje bogactwo produktów sezonowych i sprawdzone, choć czasem zaskakujące sposoby ich wykorzystania. Część z nich goście zdradzili słuchaczom Jedynki. Jaki jest najlepszy sposób przygotowania buraka i co zrobić, by samodzielnie upieczony chleb się nie rozpadał?

***

Tytuł audycji: Sobota z radiową Jedynką

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Goście: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka i Szymon Kubicki - autorzy książki "Facet i kuchnia")

Data emisji: 7.11.2015

Godzina emisji: 9.21

asz/kd