Jak wskazuje podtytuł "Smacznie, kreatywnie i bez glutenu" książkę wypełnia 130 przepisów na potrawy, które ucieszą nawet najbardziej wymagające żołądki. - Gluten u niektórych ludzi powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Tak było w naszym przypadku, a zmiana diety radykalnie poprawiła samopoczucie - podkreśla Szymon Kubicki.
Idzie zima - postaw na kaszę
Skomponowane i wykonane przez niego dania i desery złożone są z samych zdrowych produktów, nie znajdziemy tu więc białego cukru, wędlin, w których składzie prawie nie ma mięsa i wysoko przetworzonych składników. - Postanowiliśmy nie zaprzyjaźniać się z kukurydzą, której rynek jest w dużej mierze modyfikowany - dodaje Małgorzata Napiórkowska-Kubicka, której zawdzięczamy fotografie potraw i produktów w książce.
"Facet i kuchnia" prezentuje bogactwo produktów sezonowych i sprawdzone, choć czasem zaskakujące sposoby ich wykorzystania. Część z nich goście zdradzili słuchaczom Jedynki. Jaki jest najlepszy sposób przygotowania buraka i co zrobić, by samodzielnie upieczony chleb się nie rozpadał?
***
Tytuł audycji: Sobota z radiową Jedynką
Prowadzi: Małgorzata Raducha
Goście: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka i Szymon Kubicki - autorzy książki "Facet i kuchnia")
Data emisji: 7.11.2015
Godzina emisji: 9.21
asz/kd