Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Agnieszka Szałowska 26.08.2015

Gruba czy cienka? Jak pizza podzieliła świat

Gdy w Polsce mówimy o "prawdziwej" włoskiej pizzy, mamy na myśli cieniutkie ciasto i składniki w narodowych barwach Włoch: pomidory, ser mozarella i bazylia.

Dla samych Włochów nie jest to tak oczywiste, bo znajdziemy wśród nich równie wielu amatorów pizzy na grubym cieście. - W najstarszych tradycyjnych lokalach Neapolu, który jest ojczyzną pizzy, dostaniemy grubą, puchatą, ociekającą tłuszczem pizzę - wyjaśnia Julia Wollner.

Italianistka dodaje, że cienkie ciasto króluje w Rzymie i stąd nazwa pizza romana. - Natomiast ani jedna, ani druga nie jest porównywalna z tym, co znajdziemy w polskich sieciówkach, bo to z kolei jest wynalazek amerykański - podkreśla.

A co jeść we Włoszech, jeśli akurat nie mamy ochoty na pizzę ani makaron i bez jakiego dania Włosi nie wyobrażają sobie letniego wieczoru? Dowiesz się z rozmowy, w której Julia Wollner przestrzegała przed najdroższymi miejscami Italii.

Smacznego!

***

Tytuł audycji: Lato z Radiem

Prowadzi: Roman Czejarek

Gość: (redaktor naczelna magazynu o Włoszech "La Rivista")

Data emisji: 26.08.2015

Godzina emisji: 11.30

asz/mc