Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Marta Grzymkowska 16.01.2016

Ostra jazda, czyli... Dzień Pikantnych Potraw!

W Dniu Pikantnych Potraw sprawdziliśmy, dlaczego właściwie papryka jest ostra i jak złagodzić uczucie palenia w ustach, gdy zjedliśmy coś mocno doprawionego.

Za smak pikantnych potraw odpowiada kapsaicyna. Jest to związek chemiczny, który swoje zastosowanie znajduje jako przyprawa, barwnik i... składnik gazu pieprzowego! - Roślinie służy do ochrony przed robakami, a nam - do uzyskania ognistego smaku. Kapsaicyna podnosi ciśnienie, powoduje pocenie, a przez to ochładza organizm, może też zapobiegać zmianom rakowym - Paweł Krysiak towaroznawca z Instytutu Sztuki Kulinarnej w Warszawie.

Z audycji dowiecie się, jak mierzy się poziom ostrości i dlaczego pikantnych potraw nie można popijać wodą. Wyjaśniamy również, czy to prawda, że Europejczycy i Azjaci inaczej odczuwają ostry smak.

***

Przygotowała: Kaja Zemła

Data emisji: 16.01.2016

Godzina emisji: 15.30

Materiał wyemitowano w audycji "Sobotologia".

mg/bch