Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 10.04.2018

Czy nasza żywność jest bezpieczna?

Opinię społeczną poruszyły opublikowane w marcu wyniki kontroli NIK, przeprowadzonej w województwie lubuskim. Wykazały one, że na fermach drobiu powszechnie używane są antybiotyki.

Kurczak z hodowli intensywnej jest bardziej bezpieczny. Cały czas nadzorowany jest przez lekarza weterynarii, doskonale znamy też jakość i zawartość paszy, którą spożywa. Hodowcy odpowiadają za jego nadzór Łukasz Dominiak

Kilka dni temu NIK sprostował wiele informacji podanych w raporcie, ale nadal sporo jest do wyjaśnienia. Naukowcy od lat alarmują, że aby hodowla była opłacalna, zwierzęta leczone są zbyt dużą ilością antybiotyków. Dwa lata temu, ze względu na zbyt dużą ilość wykrytych leków w mięsie jeden z największych producentów wędlin musiał wycofać całą partię gotowego do sprzedaży produktu. - Mamy okazję ustosunkować się kolejny raz do pewnych tez, które padły nie w raporcie, lecz komunikacie NIK-u - opowiadał Łukasz Dominiak z Krajowej Rady Drobiarstwa. - Raport NIK-u, który został przeprowadzony w woj. lubuskim nie wykazał zresztą żadnych nieprawidłowości. Antybiotyki były podawane zwierzętom z przepisu lekarza i pod jego nadzorem. Sam raport wskazuje, że nie odnotowano pozostałości antybiotyków w mięsie - wyjaśniał gość Czwórki.

Polscy producenci drobiu są zobligowani do spełniania bardzo restrykcyjnych wymagań zapisanych nie tylko w polskich, ale i międzynarodowych systemach jakości Łukasz Dominiak

- Wśród pacjentów panuje przekonanie, że mięso, zwłaszcza mięso z kurczaka nie jest dobre dla naszego zdrowia. My, jako IŻŻ możemy powiedzieć, że jest to mięso dobrej jakości. Żeby zachować zdrowie powinniśmy kontrolować jego ilość. Sprawdza się tu powiedzenie, że wszystko jest dla ludzi, ale w odpowiednich ilościach  - przekonywała Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny z Instytutu Żywności i Żywienia.

Jak sprawdzić, czy mięso, które kupujemy jest dobrej jakości? Jakich informacji o produktach drobiowych powinien szukać konsument? Czy prawdą jest, że dostępne na sklepowych półkach wyroby są coraz niższej jakości? O tym rozmawialiśmy w nagraniu audycji. Zapraszamy do wysłuchania. 

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk kliniczny, Instytut Żywności i Żywienia), Łukasz Dominiak (Krajowa Rada Drobiarstwa)

Data emisji: 10.04.2018

Godzina emisji: 15.08

ac