Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 16.01.2019

Kultowe książki kucharskie. To nie restauracja, to doznanie kulinarne

Daniel Humm to pochodzący ze Szwajcarii szef kuchni, który jest właścicielem najlepszej restauracji na świecie. A co znajdziemy w jego książkach?
Posłuchaj
  • Tomek Woźniak, edukator kulinarny opowiada o Eleven Madison Park - najlepszej restauracji na świecie (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Czytaj także

Daniel Humm gotuje w restauracjach od 14 roku życia, a pierwszą gwiazdkę Michelin otrzymał jako 24-letni szef kuchni. 

- Dziś jego restauracja Eleven Madison Park ma trzy gwiazdki, to najlepsza restauracja na świecie - mówi Tomek Woźniak, edukator kulinarny. - Czasem można powiedzieć, że to nie tylko restauracja, a doznanie kulinarne, teatr, przedstawienie, porównywane często do dobrego koncertu - opowiada. 

Rozmówca Michała Piwowarka twierdzi, że w Eleven Madison Park jedzenie, w sensie spożywania kalorii w celu zaspokojenia głodu, jest na drugim planie, a typowe jest przeżycie, które wpływa na nasze wszystkie zmysły.

Czy książka Eleven Madison Park: The Cookbook przeniesie nas do nowojorskiego lokalu Humma? Czy to wciąż książka kulinarna, a może już album? Co znajdziemy na kolejnych jej stronach? I czy zerkniemy na zaplecze restauracji? O tym w materiale Michała Piwowarka. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Michał Piwowarek

Data emisji: 16.01.2019

Godzina emisji: 8.17

pj/ac