Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 08.11.2019

"EKOiści". Jak nie marnować żywności?

- Jestem ambasadorką hasła, że najlepiej jest "gotować ze światła w lodówce". Bo najbardziej kreatywne potrawy wychodzą tylko z dwóch składników - mówiła Sylwia Majcher. O tym, jak świadomie minimalizować produkcję śmieci, jak planować zakupy i nie marnować żywności - rozmawialiśmy w pierwszej odsłonie "EKOistów". 

ekoiści grafika 1200.jpg
"EKOiści" - Czwórka promuje ekologiczny tryb życia

- Jeszcze kilka lat temu sama nie zdawałam sobie sprawy z tego, że mam za dużo jedzenia, i że je marnuję - wspominała swój pierwszy kontakt z kuchnią "zero waste" Sylwia Majcher. - Okazało się, że planowanie zakupów jest dużym ułatwieniem: zaczęłam mieć więcej czasu i pieniędzy, przestałam kupować to, na co akurat mam ochotę, a zaczęłam to, czego naprawdę potrzebuję. Przez lata uczyłam się takiego świadomego gospodarowania, i dzięki temu wiem, że dużo bardziej ciekawe i inspirujące dania można wyczarować, gdy w lodówce nie ma wszystkiego. Dziś wiem, że hasło "najlepiej gotować ze światła w lodówce" się sprawdza.

ZOBACZ TAKŻE Audycja "Ratujemy świat" w Czwórce >>>

Mam na lodówce kartkę, na której notuję, czego potrzebuję. Są to rzeczy, które mi się kończą - na tej podstawie robię listę zakupów. I kupuję tylko to, co na niej jest Sylwia Majcher

Jak wynika z danych Federacji Polskich Banków Żywności aż 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność, a 35 proc. z nich robi to kilka razy w miesiącu. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Jak mądrze kupować, oszczędzać żywność, nie ulegać promocjom? I dlaczego na zakupy warto chodzić pieszo, a dużą część produktów - mrozić? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki. 

***

Tytuł audycji: Ekoiści

Prowadzi: Karina Terzoni

Gość: Sylwia Majcher (autorka książki "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po Polsku")

Data emisji: 8.11.2019

Godzina emisji: 14.18

kd