Autorka reportaży kulinarnych zwracała uwagę, że w fantastycznej powieści Charlesa Lutwidge'a Dodgsona (pseudonim Lewis Carroll), znalazło odbicie wiele elementów ówczesnej rzeczywistości. - W pierwszych scenach książki Alicja sprawdza, czy na słoiku z napojem nie ma napisu "trucizna". W tamtych czasach jedzenie w Anglii było bardzo złej jakości, łatwo można było się zatruć, więc dorośli uczulali dzieci, by te nie jadły niesprawdzonych produktów.
Z kolei sytuacja, w której Alicja maleje lub rośnie po zjedzeniu ciasteczka jest, zdaniem Małgorzaty Serugi, odbiciem dziecięcego niezrozumienia samego siebie, spowodowanego oceną dorosłych.
W audycji omówiliśmy też słynny podwieczorek u Szalonego Kapelusznika, który można uznać za polemikę z popularną w wiktoriańskiej Anglii książeczką "Zasady savoir vivre i przebywania w towarzystwie".
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Małgorzata Seruga (autorka reportaży kulinarnych)
Data emisji: 28.05.2016
Godzina emisji: 12.00
bch/ei