Goście Dwójki podzielili swoje dzieło na dwie części. Pierwsza opisuje degustację w ciemno 67 polskich wódek czystych. Wyboru trunków autorzy dokonali w oryginalny sposób. – Wyselekcjonowaliśmy je trochę na zasadzie zabawy, na podstawie wyglądu opakowań, które pozycjonują przecież produkty na rynku. Okazało się, że pomyliliśmy się tylko w trzech przypadkach. To świadczy o wysokim poziomie polskich designerów – powiedzieli.
Druga część książki skupia się na zestawieniach pasujących do siebie potraw i napojów. Aleksander Baron i Łukasz Klesyk opowiadali m.in. o tym, jak "wódka układa się z jedzeniem", co poza tradycyjnym śledziem i kiszonym ogórkiem nadaje się na zakąskę (np. salceson i kiszona... słonina), co to znaczy, że wódka jest gładka albo że "ma strukturę kryształu", a także o tym, która z wódek kojarzy się z lizaniem gładkich powierzchni.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Goście: Aleksander Baron i Łukasz Klesyk (autorzy książki "Między wódką a zakąską")
Data emisji: 16.12.2017
Godzina emisji: 12.00
mc/mz