"Italia do zjedzenia". Włoska kuchnia jest prosta

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2017 13:00
- Włosi robią tak samo jak Polacy. Przy wyborze knajpy często kierują się portfelem. Niestety wizyta w tanich lokalach kończy się zwykle rozczarowaniem – opowiadał Bartek Kieżuń, autor książki "Italia do zjedzenia".
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Mauro Pezzotta/shutterstock

- Podczas pobytu we Włoszech zdarzyło mi się kilka razy, że miejsca polecane przez autochtonów lub przewodniki okazywały się bardzo kiepskie. Miałem tak w jednej z knajp w Wenecji, gdzie na podany makaron e fagioli składała się zmiksowana fasola z puszki i rozgotowany kiepskiej jakości makaron – opowiadał Bartek Kieżuń, który w swojej książce zawarł przede wszystkim przepisy najbardziej znanych i cenionych dań włoskich, takich jak pasta carbonara czy tiramisu.

- Włoska kuchnia jest prosta. Ważne dla mnie były nie tylko przepisy, ale także towarzyszące im anegdoty. Być może każdy słyszał o carbonarze, ale nie wszyscy wiedzą, jaką historię ma to danie – dodał gość Dwójki.

Z nagrania audycji dowiemy się, gdzie we Włoszech można zjeść smaczny chleb, i posłuchamy o słynnym włoskim rzeźniku.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Bartek Kieżuń

Data emisji: 23.12.2017

Godzina emisji: 12.00

mz/mc

Czytaj także

Czysta wódka. Napój zupełnie w Polsce nieznany

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2017 14:10
Gośćmi audycji "Droga przez mąkę" będą szef kuchni Aleksander Baron i dziennikarz kulinarny Łukasz Klesyk, autorzy świeżo wydanej książki "Między wódką a zakąską".
rozwiń zwiń
Czytaj także

67 opowieści o tym, jak "wódka mości się w żołądku"

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2017 12:30
– Przy degustacji mocnych alkoholi trzeba troszkę połknąć, nie można wypluć, jak w przypadku wina, więc sesje degustacyjne muszą być krótsze – mówili Aleksander Baron i Łukasz Klesyk, autorzy książki "Między wódką a zakąską".
rozwiń zwiń