– Opisuję po prostu potrawy, które sama lubię jeść, które gotuję w domu i w których widać wpływy kultury miejsca mojego urodzenia oraz moich ulubionych smaków – powiedziała kucharka. Znana w Wielkiej Brytanii popularyzatorka gotowania pochodzi bowiem z Iranu, przepisy zawarte w "Sirocco" zostały jednak wymyślone przez nią podczas codziennego przyrządzania posiłków w domu.
Sabrina Ghayour przyznaje, że kulinarnych inspiracji dostarczają jej także liczne podróże m.in. do Tajlandii i Ameryki Południowej ("przekładam to później na smaki, które znam, i przyprawy, które lubię"), a także częste odwiedziny gości, podczas których otwiera lodówkę i improwizuje przy użyciu składników, które tam znajdzie ("najlepsze jedzenie powstaje z tego, co ma się pod ręką").
Kucharka opowiadała też o tym, w jaki sposób kryzys finansowy zrobił z niej autorkę książek, i tłumaczyła, dlaczego w "Sirocco" jest tak dużo bardzo prostych przepisów i dlaczego ta prostota bywa pozorna.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Sabrina Ghayour (kucharka, popularyzatorka gotowania, autorka książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu")
Data emisji: 1.04.2017
Godzina emisji: 10.00
mc/ab