Post w Polsce - ryba jest najważniejsza

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2022 11:00
Post w Polsce ma charakter przede wszystkim jakościowy i nieodłącznie kojarzy się z rybami. Dlatego przed Wielkim Tygodniem w "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o daniach rybnych. Naszym gościem był Gieno Mientkiewicz - współautor książki "Ryby bałtyckie. Naturalnie".
Ryby to podstawa polskich dań postnych
Ryby to podstawa polskich dań postnychFoto: zhukovvvlad/Shutterstock

Łukasz Modelski podkreślił, że obecnie post jest tylko echem tego zwyczaju sprzed lat. - Teraz ten czas to ogromne pole do popisu dla kucharza. Symbolem postu w Polsce jest ryba - mówił na początku audycji.

Gość Dwójki powiedział, że książka jest pracą zbiorową. - Wśród autorek są m.in. blogerki Anna Kołakowska, Justyna Ratajczak, Alicja Jurkowska, Anna Kosterna-Kaczmarek, Joanna Matyjek, która również zrobiła zdjęcia. Wit Szychowski użyczył swoje autorskie przepisy, Andrzej Szylar i ja przerobiliśmy część przepisów naszych blogerek, tak aby były różne i ciekawe - opisywał proces powstania książki.

Łukasz Modelski powiedział, że dzięki temu wydawnictwu dowiedział się, że sandacz jest rybą żyjącą w dwóch środowiskach. - Wydawało mi się, że jest to ryba wyłącznie słodkowodna. Dowiedziałem się też, że pierwotna nazwa troci wędrownej z XVIII wieku to łososiopstrąg, co niesłychanie precyzyjnie oddaje charakter tej ryby - podkreślił.

Prowadzący i gość audycji rozmawiali m.in. o łososiu, który według nich jest rybą szczególną. - Ten przepięknie wybarwiony jest z pewnością hodowlany, blady, mniejszy i często w całości to łosoś bałtycki, który nie ma szans, aby urosnąć do rozmiarów ryby atlantyckiej i hodowlanej - powiedział Gieno Mientkiewicz.

Posłuchaj
24:29 [i] 10.4 Droga przez mąkę.mp3 Post w Polsce - ryba jest najważniejsza (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Gieno Mientkiewicz (współautor książki "Ryby bałtyckie. Naturalnie")

Data emisji: 10.04.2022

Godzina emisji: 11.00


Zobacz więcej na temat: ryby Łukasz Modelski Dwójka
Czytaj także

Ryby na polskich stołach. Śledź wciąż niepokonany, choć doceniamy też mintaja

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2021 09:36
Spożycie ryb w Polsce z roku na rok rośnie. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w tym roku wyniesie 14 kg na mieszkańca. Najchętniej jemy śledzie, mintaje i makrele.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jaką rybę wybrać w sklepie? Co znaczy symbol MSC na opakowaniu?

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2021 13:42
- Rozsądne kupowanie ryb to takie, które gwarantuje nam, że te ryby zostaną z nami w przyszłości, że będziemy mogli je podawać na święta Bożego Narodzenia za rok, za 10 lat, że nasze dzieci również będą mogły się cieszyć tym nieocenionym, zdrowym źródłem białka - powiedziała w Programie 1 dyrektor programu MSC w Polsce Anna Dębicka.
rozwiń zwiń