Pasta - przysmak Sycylijczyków
Kuchnia włoska czyli cucina italiana - zachwycają się nią nie tylko smakosze, ale i filmowcy. Pizzą zajada się m.in. Julia Roberts, a spaghetti - "Zakochany kundel". We Włoszech gotowanie już dawno podniesiono do rangi sztuki, a kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Nic dziwnego, że są ludzie, którzy swoje życie spletli z włoskimi smakami, stołami, piecami. Gość Czwórki - historyk gastronomii i kucharz - potrafi o niej smakowicie opowiadać, wyjaśniając jej początki i sięgając do tradycji. - Kuchnia południowych Włoch, gdzie "narodziła się" pasta, była kuchnią biedną, w której spożywało się mało mięsa. Ważne jest jednak to, że w Neapolu, w XVII i XVIII wieku prowadzona była polityka powszechnej dostępności do pszenicy dobrej jakości. W tym okresie opracowano receptury dwóch rodzajów dań: pasty i pizzy - opowiada. - Na początku makaron podawano z warzywami i małymi rybkami, a od XVIII wieku - z małżami. Wtedy też pojawiły się pierwsze teksty opisujące dania z makaronu.
Rosół z makaronem po włosku
Dziś już wiadomo, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a inspiracją dla idealnego kształtu tortellino była pewna rzymska bogini. A pierwszym daniem, do którego Włosi zaczęli dodawać makaron, był bulion. - To danie nadal jest obecne w naszej kuchni, ale teraz większą popularnością cieszy się suchy makaron, doprawiony i bez płynu - wyjaśnia rozmówca Kuby Jamrozka.
16:15 CZWÓRKA Zaklimacze czasu - makaron 28.05.2022.mp3 "Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary". Rozmowa z Lucą Cesarim (Zaklinacze czasu/Czwórka)
"Italian sounding" - co to jest?
Dania słonecznej Italii przyciągają smakoszy z całego świata. Wszyscy jemy już pizzę i spaghetti. Kuchnia włoska to klasyka, która głaszcze podniebienia wielu miłośników prostych dań o wybitnym smaku. Jednym z sekretów tych pozornie prostych dań są odpowiednio dobrane składniki. Nakarmieni "jedynymi słusznymi" przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie jednak sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą.
Jedną z najczęściej przygotowanych potraw na święta wielkanocne jest we Włoszech jagnięcina
Sprawdź także:
- Alfredo Di Lelio, któremu przypisuje się danie o nazwie "fettucine Alfredo" to postać we Włoszech prawie nieznana. Jego fettucine to dowód na istnieje zjawiska określanego mianem "italian sounding", które narodziło się w Stanach Zjednoczonych - wyjaśnia Luca Cesari. - Alfredo był rzymskim kucharzem, który rzeczywiście opracował przepis na danie z makaronu, świeżego masła i parmezanu. Fettucine trafiło do menu jego restauracji i tam spróbowały go dwie hollywoodzkie gwiazdy kina niemego, Douglas Fairbanks i Mary Pickford. Potrawa tak im zasmakowała, że rozsławili ten przepis w Stanach. Alfredo stał się sławny, bo zrozumiał ważną w kuchni rzecz - poza prostotą samego dania, robił je na oczach klientów, w dość teatralnym anturażu - dodaje gość Czwórki.
***
Tytuł audycji: Zaklinacze czasu
Prowadzi: Jakub Jamrozek
Gość: Luca Cesari (historyk gastronomii i kucharz, autor książki "Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary")
Data emisji: 28.05.2022
Godzina emisji: 14.16
kul