W audycji "Droga przez mąkę" Tessa Capponi Borawska, autorka wielu książek kulinarnych, tłumaczyła, że pierwsze poradniki kucharskie pojawiły się w XIV wieku na terytorium Włoch. Wcześniej takie informacje można było znaleźć w książkach medycznych.
Ówczesne poradniki kulinarne bardzo różniły się od obecnych książek kucharskich, wtedy porządkowano je według składników. Na początku szły warzywa, potem mięsa, sosy, a na końcu znajdowały się ryby.
Gość radiowej Dwójki informowała, że od średniowiecza kuchnia włoska jest bardzo bogata w warzywa i to wyróżnia ją spośród innych z tej epoki. W użyciu stosowane były także dzikie warzywa: grzyby, trufle i zioła, które wtedy były spożywane przez biedotę.
Tessa Capponi Borawska podkreślała, że wiele narodów śmiało się przed wiekami z Włochów, że jedzą warzywa. W Rzeczypospolitej, do której sporo warzyw sprowadziła królowa Bona, powstawały fraszki na ten temat.
Audycję "Droga przez mąkę" prowadził Łukasz Modelski