Włoska mania jedzenia warzyw

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2012 01:01
- Wiele narodów śmiało się przed wiekami z Włochów, że jedzą warzywa – utrzymywała znawczyni kuchni z Półwyspu Apenińskiego, Włoszka Tessa Capponi Borawska.
Audio
51 proc. Polaków waży za dużo
51 proc. Polaków waży za dużoFoto: Glow Images/East News

W audycji "Droga przez mąkę" Tessa Capponi Borawska, autorka wielu książek kulinarnych, tłumaczyła, że pierwsze poradniki kucharskie pojawiły się w XIV wieku na terytorium Włoch. Wcześniej takie informacje można było znaleźć w książkach medycznych.

Ówczesne poradniki kulinarne bardzo różniły się od obecnych książek kucharskich, wtedy porządkowano je według składników. Na początku szły warzywa, potem mięsa, sosy, a na końcu znajdowały się ryby.

Gość radiowej Dwójki informowała, że od średniowiecza kuchnia włoska jest bardzo bogata w warzywa i to wyróżnia ją spośród innych z tej epoki. W użyciu stosowane były także dzikie warzywa: grzyby, trufle i zioła, które wtedy były spożywane przez biedotę.

Tessa Capponi Borawska podkreślała, że wiele narodów śmiało się przed wiekami z Włochów, że jedzą warzywa. W Rzeczypospolitej, do której sporo warzyw sprowadziła królowa Bona, powstawały fraszki na ten temat.

Audycję "Droga przez mąkę" prowadził Łukasz Modelski

Czytaj także

Brytyjski rząd wyprzedaje starsze roczniki drogich win ze swojej piwniczki

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2011 02:30
Uzyskany w ten sposób przychód przeznaczy na zakup roczników młodszych i tańszych.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Agnieszka Kręglicka prowadzi drogą przez mąkę

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2012 18:00
Tematem pierwszej audycji z nowego dwójkowego cyklu były grzyby…
rozwiń zwiń