Jednym z kanonicznych dzieł dla ideologii "wolnego jedzenia" jest książka Carla Honoré, "Pochwała powolności". Jej autor radzi w niej jak dostosować tempo życia do własnych potrzeb, tak by móc się nim cieszyć bez stresu i poczucia gonitwy.
– To podróż przez sfery, które dotyczą współczesnego człowieka najbardziej: jedzenie, medycynę, seks, pracę, czas wolny - opowiadał w Dwójce Łukasz Modelski. - Jest tu trochę grochu z kapustą, ale też sporo sensowych spostrzeżeń - oceniał.
Punktem wyjścia dla życiowej przemiany, według kanadyjskiego autora, jest przeanalizowanie swoich żywieniowych nawyków. Jego zdaniem warto postawić na naturalne produkty. - Najważniejsze żeby czerpać z jedzenia przyjemność - dodaje twórca ruchu "slow food", Carlo Petrini.
Goszcząca w audycji Agnieszka Kręglicka, krytyczka kulinarna, zaprezentowała prosty przepis na potrawę "slow foodową".
- To będzie kisiel. Większości z nas kojarzy się on z torebką, ale żeby było naturalnie, można wziąć żurawinę, dosypać cukru i porządnie zamieszać, najlepiej w blenderze...
Cały przepis w nagraniu audycji.