– O kuchni Słowian możemy mówić głównie na podstawie domysłów - opowiadał gość audycji "Droga przez mąkę". - Znamy narzędzia i produkty, znamy częściowo technikę. Nie znamy słowiańskich receptur. Pierwszy przepis, który został napisany po polsku zawdzięczamy Rejowi i jest to szesnastowieczny sposób na ćwikłę - dodawała Joanna Lorynowicz.
W wiekach wcześniejszych chętnie gotowano polewki na bazie ziół i warzyw. - Dodawano do nich kwaśny barszcz, ale też marchewkę, pietruszkę, rzepę. Nie znano cukru, więc gotowano na słono, kwaśno i na ostro - wyjaśniała badaczka.
Wśród ulubionych potraw Słowian była bryja i tłukno. Lorynowicz zwracała też uwagę, że słowiański rosół różnił się znacznie od współczesnego.
***
Tytuł audycji: Drogę przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Joanna Lorynowicz (archeolożka)
Data emisji: 25.04.2015
Godzina emisji: 11.30
bch/asz