Lordowska kuchnia święci tryumfy popularności, a to za sprawą takich seriali jak "Pan Wzywał, Milordzie?" czy "Downton Abbey", których akcja rozgrywa się w rytmie przygotowywanych przez służbę posiłków. - Przy tym ostatnim serialu zatrudniona jest nawet specjalna stylistka od jedzenia, która odpowiada za wygląd obłędnych sześciodaniowych obiadów - zauważał w audycji Łukasz Modelski. - Na przystawkę bohaterowie "Downton Abbey" jedzą np. szparagi, ostrygi po rosyjsku, pieczoną szynkę, dorsza z ostrym sosem albo kaczkę w calvadosie - wyliczał.
Ilość potraw obiadowych zakorzeniona jest systemie klasowym Wielkiej Brytanii, o czym opowiadał teatrolog Jarosław Topolewski, cytując fragment powieści "Powrót do Brideshead" Evelyna Waugh.
Panowie gruntownej analizie poddali nie tylko kluczowe kulinarne sceny z przywołanych seriali, ale też rozszyfrowali sekret mitycznego placka z wiśniami Pani Lipton z rezydencji lorda Meldruma.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Jarosław Topolewski (teatrolog)
Data emisji: 27.12.2015
Godzina emisji: 14.00
bch/gs