Prażuchy i zupełnie inne ciasta

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2016 13:00
Proziaki, buchciki, brytwaniaki, popierduchy -  o słonych wypiekach z różnych regionów Polski na antenie Dwójki opowiadał szef kuchni Gien Mientkiewicz.
Audio
  • Gien Mientkiewicz opowiada o słonych, regionalnych wypiekach (W stronę mąki/Dwójka)
Słone ciasta są popularne nie tylko w Polsce (zdj. ilustracyjne)
Słone ciasta są popularne nie tylko w Polsce (zdj. ilustracyjne)Foto: Dvortygirl/wikimedia/CC BY-SA 3.0

W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o tradycyjnych, wytrwanych ciastach m.in. z opolskiego i Podlasia.  -  Dawniej, kiedy piekło się chleb, blacha już była gorąca, ale piec się jeszcze nagrzewał. Urywało się takie upieczone na gorącej blasze kawałki ciasta. Teraz już nie ma takich piecy, ale np. mamy prażuchy. Robi się je z mąki żytniej prażonej na patelnii – opowiadał Gien Mientkiewicz. 

Gość Dwójki zdradzał, jaką potrawę ze skwarkami doprawia się wanilią.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Gien Mientkiewicz (szef kuchni)

Data emisji: 9.07.2016

Godzina emisji: 10.00

ob/bch

Czytaj także

Wokulski i Casanova sięgają po trunki

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2016 14:15
- Starałem się przemieszać literackie oczywistości z tropami mniej oczywistymi – mówił Aleksander Przybylski o swoim "Literackim almanachu alkoholowym", w którym śledzi kontakty bohaterów lektur z mniej lub bardziej mocnymi procentami.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wszystko, co możesz uprawiać w mieście

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2016 12:16
W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o kondycji współczesnych miejskich ogrodów i działkowych ogródków.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Książki kucharskie najlepsze są latem

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2016 10:00
Co warto czytać w kuchni? W "Drodze przez mąkę" był przegląd książek z przepisami dobrymi, ale i tymi mało strawnymi.
rozwiń zwiń