Diety i przysmaki naszych przodków. Poznaj staropolskie przepisy

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2018 14:19
- Najgorsze było chyba ustalenie podstawowych rzeczy, czyli datacji i autorstwa - mówił w Dwójce prof. Jarosław Dumanowski, autor 7. tomu serii Monumenta Poloniae Culinaria pt. "Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Żródła rękopiśmienne".
Audio
  • Prof. Jarosław Dumanowski o książce "Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Okładka książki Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Żródła rękopiśmienne
Okładka książki "Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Żródła rękopiśmienne"Foto: materiały prom.

Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. 

Kluski1200.jpg
Kumpiaki i kluski śląskie. "Polska kuchnia przeżywa renesans"

- Istnieją inwentarze, katalogi, a teraz już nawet bazy danych rękopisów. Od zainteresowania czy drobiazgowości bibliotekarza czy archiwisty zależy, czy uznał, że rzeczy kulinarne są ważne, ciekawe czy nie. Oczywiście niektóre były cytowane w jakiś różnych opracowaniach. Tak działa historyk – najpierw czyta jakieś opracowania, których tu akurat jest niewiele, a potem krąży wokół nich. Gdy zidentyfikowaliśmy coś, co jest wprost podane w katalogach bibliotecznych, inwentarzach archiwów, bazach danych, opracowaniach, przypisach, to wtedy szukaliśmy naokoło. Czyli czegoś, gdzie było coś  napisane np. o gospodarstwie domowym czy o medycynie - tłumaczył prof. Jarosław Dumanowski.

Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich. - Drukowanych czy nawet zwartych rękopiśmiennych tekstów z przepisami starszych niż z XIX w. jest mało. A my chcemy rozszerzyć ten zestaw źródeł, żeby to czytać, datować, porównywać i wnioskować o modach, diecie, smaku i estetyce, żeby przechodzić też do jakiegoś szerszego spektrum społecznego, nie tylko do dworskich kucharzy magnatów, i znajdować też punkty odniesienia do wyborów kulinarnych w trochę biedniejszych środowiskach - powiedział gość Dwójki.

Jakie znane postaci historyczne pojawiają się w książce "Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Żródła rękopiśmienne"? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: prof. Jarosław Dumanowski (autor i kurator cyklu wydawniczego Monumenta Poloniae Culinaria, szef Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu im. M. Kopernika w Toruniu)

Data emisji: 17.02.2018

Godzina emisji: 12.00

pg/jp

Czytaj także

Kuchnia francuska. Paul Bocuse we wspomnieniach

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2018 13:40
W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o zmarłym w styczniu tego roku znakomitym francuskim szefie kuchni.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jedzenie i opera - coraz bliższa i lepsza relacja

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2018 13:00
- Dawniej opera nie była dobrym miejscem do jedzenia dziś to się zmieniło i przyciąga ona wielkie nazwiska ze świata sztuki kulinarnej - opowiadał w Dwójce Bogusław Deptuła, historyk i krytyk sztuki.
rozwiń zwiń