Majówka w pełni, pogoda sprzyja, więc sezon grillowy można uznać za rozpoczęty. Najchętniej grillujemy mięsa pod każdą postacią. Tymczasem na grillu można przyrządzić dużo więcej. Przede wszystkim możemy połączyć różne składniki i stworzyć pełnowymiarowe danie, lub znane dania zrobić w mniej konwencjonalny sposób.
Mięso inaczej
- Jedno z moich ulubionych mięs, które robię na grillu, to są udka kurczaka, tylko udka trybowane, czyli bez kości. Dzięki temu mięso nam szybciej dojdzie - mówi szef kuchni Sebastian Wilczek. - Te kurczaki lubię podawać w azjatyckiej marynacie, na bazie sosu sojowego, sosu sezamowego, miodu, czasem z dodatkiem chili, kolendry i limonki. Jeżeli mamy możliwość pieczenia ich na grillu pod przykryciem, to dobrze piec je w niższej temperaturze przez godzinę.
Okazuje się, że na grillu można także przyrządzić owoce. Jakiś czas temu w sieci pojawił się filmik z arbuzem z grilla, który ma ponoć smakować jak szynka i być alternatywą dla wegan. Jak przekonuje rozmówca Weroniki Puszkar, na grillu sprawdzi się też nieoczywisty ananas.
Ananas na grilla?
- Możemy go przyrządzić w dwóch wersjach: prostszej i trudniejszej. W tej wersji wrzucamy ananasa na rożen, tak jak kurczaka, obsypujemy brązowym cukrem i powoli pieczemy do miękkości - opowiada szef kuchni. - W drugiej wersji wycinamy środek, kroimy ananasa na ćwiartki lub w plastry, posypujemy brązowym cukrem, żeby się skarmelizował i nabrał fajnego smaku. Możemy go jeszcze skropić cytryną, żeby przełamać słodycz - będzie miękki, słodziutki i do tego lekko kwaśny. Do tego fajnie pasują jogurt naturalny, orzechy, mięta i mamy rewelacyjny, bardzo prosty deser.
Jak radzi Sebastian Wilczek, najlepiej na grilla wybierać ananasy niedojrzałe, bo wtedy owoce się nie rozpadają i są bardziej chrupiące.
Źr. Youtube/Przepis na: Grillowany arbuz z kozim serem
Na grillu można jednak robić więcej nieoczywistych potraw. Można grillować szparagi, pomidory z serem feta, czosnek, a nawet owoce. Na grillu można także przyrządzać pieczarki nadziewane serem, grillować warzywa w całości lub tworzyć z nich kolorowe szaszłyki.
Zobacz także:
04:44 Czwórka/Czat Czwórki - grill 02.05.2022.mp3 Szef kuchni Sebastian Wilczek podpowiada, co można przyrządzić na grillu (Czat Czwórki/Czwórka)
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Materiał przygotowała: Weronika Puszkar
Data emisji: 02.05.2022
Godzina emisji: 15.33
aw