Paweł Bravo i jego kulinarne felietony o polityce i sztuce

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2022 13:00
Pieśni miłosne na temat kapusty, sonety o jabłkach, zachwyty nad burakiem stanowią esencję książki "Czekolada i kapuśniak. Felietony do czytania przy zagniataniu masy na ciasto albo karmelizowaniu cebuli". Jej autor, Paweł Bravo, był gościem "Drogi przez mąkę".
Dla Pawła Bravo jedzenie jest tylko punktem wyjścia do pisania na różne ważne społecznie tematy
Dla Pawła Bravo jedzenie jest tylko punktem wyjścia do pisania na różne ważne społecznie tematyFoto: Shutterstock/ra2 studio

Od siedmiu lat Paweł Bravo częstuje czytelników "Tygodnika Powszechnego" felietonami o polityce, kulturze i sztuce. Pretekstem do ich pisania jest kuchnia – gotowanie, smakowanie, karmienie. Są te teksty dowodem na to, że przez żołądek do serca, ale też do mózgu.

Książka "Czekolada i kapuśniak. Felietony do czytania przy zagniataniu masy na ciasto albo karmelizowaniu cebuli" jest esencją tych ponad 400 tekstów opublikowanych na łamach "Tygodnika". Zbiór otwiera wstęp Tessy Capponi-Borawskiej, którą z autorem łączy włoskie pochodzenie i miłość do polskiej kuchni. Osiemdziesiąt trzy felietony i nieco więcej przepisów na ulubione potrawy Pawła Bravo wybrała Paulina Bandura.

Teksty zostały ułożone w rytmie pór roku, by pozostać wiernym ideom, które głosi autor - lokalności i sezonowości właśnie. Felietonowy kalendarz zaczyna się więc w styczniu, gdy w piwnicach zostały ostatnie korzenie buraków, przez nowalijki, majowe szparagi, letnie czereśnie i szprycery, jesienne kapuśniaki i ogórkowe, aż po zimowy comfort food. Smacznego! I miłej lektury!

Więcej o swojej książce i pracy nad nią opowiedział sam autor podczas Dwójkowego spotkania.

(opis książki pochodzi od wydawcy)

Posłuchaj
24:20 Dwojka Droga przez make PR2_AAC 2022_08_07-12-30-35.mp3 Paweł Bravo i jego kulinarne felietony o polityce i sztuce (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: "Droga przez mąkę"

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Paweł Bravo (dziennikarz i tłumacz)

Data emisji: 7.08.2022

Godzina emisji: 12.30

Czytaj także

Śledź, kotlety wieprzowe i sukcesy Nikodema Dyzmy

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2017 14:40
- Dyzma często zajada stres. Gdy chce sobie dogodzić, idzie do bardzo taniej knajpki lub wraca do domu i zjada kawałek zimnej cielęciny – podkreślił Zbigniew Kmieć, opowiadając o bohaterze słynnej książki Tadeusza Dołęgi-Mostowicza.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Trzy dni rozmów o jedzeniu

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2019 11:40
W dniach 19-21 lipca w Warszawie miały miejsce 7. Targi Książki Kulinarnej. W Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski zebrali się polscy podróżnicy, kucharze i autorzy książek kulinarnych, o czym opowie nam Katarzyna Pruchnicka. Oczywiście, nie obejdzie się bez przepisu.
rozwiń zwiń