Od siedmiu lat Paweł Bravo częstuje czytelników "Tygodnika Powszechnego" felietonami o polityce, kulturze i sztuce. Pretekstem do ich pisania jest kuchnia – gotowanie, smakowanie, karmienie. Są te teksty dowodem na to, że przez żołądek do serca, ale też do mózgu.
Książka "Czekolada i kapuśniak. Felietony do czytania przy zagniataniu masy na ciasto albo karmelizowaniu cebuli" jest esencją tych ponad 400 tekstów opublikowanych na łamach "Tygodnika". Zbiór otwiera wstęp Tessy Capponi-Borawskiej, którą z autorem łączy włoskie pochodzenie i miłość do polskiej kuchni. Osiemdziesiąt trzy felietony i nieco więcej przepisów na ulubione potrawy Pawła Bravo wybrała Paulina Bandura.
Teksty zostały ułożone w rytmie pór roku, by pozostać wiernym ideom, które głosi autor - lokalności i sezonowości właśnie. Felietonowy kalendarz zaczyna się więc w styczniu, gdy w piwnicach zostały ostatnie korzenie buraków, przez nowalijki, majowe szparagi, letnie czereśnie i szprycery, jesienne kapuśniaki i ogórkowe, aż po zimowy comfort food. Smacznego! I miłej lektury!
Więcej o swojej książce i pracy nad nią opowiedział sam autor podczas Dwójkowego spotkania.
(opis książki pochodzi od wydawcy)
24:20 Dwojka Droga przez make PR2_AAC 2022_08_07-12-30-35.mp3 Paweł Bravo i jego kulinarne felietony o polityce i sztuce (Droga przez mąkę/Dwójka)
***
Tytuł audycji: "Droga przez mąkę"
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Paweł Bravo (dziennikarz i tłumacz)
Data emisji: 7.08.2022
Godzina emisji: 12.30