Królewskie potrawy prosto z Wawelu

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2023 12:00
Karp w sosie piwno-piernikowym, zupa migdałowa, raki w śmietanie, nalewka z kwiatów dzikiego bzu. Krewcy włoscy architekci wcinający łazanki, królowa Jadwiga z obwarzankiem, Bona Sforza z garnkiem zupy cebulowej i Zygmunt Stary z koszykiem pomarańczy. Pięćdziesiąt przepisów na dania kuchni polskiej oraz związane z nimi historie zawiera "Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna". Jej autor, Bartek Kieżun, był gościem "Drogi przez mąkę".
Wiek XIV. Uczta. Rysunek ze starych drzeworytów do legendy o św. Jadwidze, z: Tygodnik Ilustrowany, 8.03.1862, nr 128
Wiek XIV. Uczta. Rysunek ze starych drzeworytów do legendy o św. Jadwidze, z: Tygodnik Ilustrowany, 8.03.1862, nr 128Foto: Zbiory cyfrowe Muzeum Narodowego w Krakowie

Autor bestsellerowych przewodników kulinarnych i podróżnik odkrywa niesamowite postacie, zabytki i miejsca związane z Wawelem. Zachwycony ich niepowtarzalnym urokiem proponuje przepisy na wyśmienite królewskie potrawy, którymi raczyli się bohaterowie tej książki.

Bartek Kieżun nie daje się zwieść kulinarnym mitom i po prostu podaje nam na tacy obwarzanki Jadwigi Andegaweńskiej i baraninę duszoną w winie, którą raczył się Stanisław August Poniatowski.

(opis wydawcy)

Posłuchaj
25:10 2023_02_12 11_02_02_PR2_Droga_przez_make.mp3 Bartek Kieżun o królewskich potrawach z Wawelu (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

W ostatnich miesiącach wybraliśmy także w kulinarną podróż do czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego. Bohaterem audycji był wówczas kuchmistrz ostatniego króla Polski - urodzony w Berlinie, ale posiadający francuskie korzenie Paul Tremo.

Przepisy Paula Tremo łączą modną wówczas francuską kuchnię z polską tradycją. Proponował odrzucenie ostrych przypraw i smakowych kontrastów, liberalizację postu oraz nowoczesne techniki redukcji, kondensacji i klarowania.

Paul Tremo służył Stanisławowi Augustowi w Warszawie oraz podczas jego licznych podróży po kraju. Wśród potraw, które przyrządzał, były nie tylko dania mięsne, lecz także ryby i jarzyny. Wynikało to z upodobań kulinarnych ostatniego władcy Polski, który zapoczątkował modę na wyrafinowaną, a zarazem lekką kuchnię, łączącą polskie i francuskie tradycje kulinarne. POSŁUCHAJ AUDYCJI >>>>>

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Bartek Kieżun (autor książki "Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna")

Data emisji: 12.02.2023

Godzina emisji: 11.00

uk

Czytaj także

Paul Tremo - kucharz Stanisława Augusta Poniatowskiego

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2022 11:30
Bohaterem audycji "Droga przez mąkę" był kuchmistrz ostatniego króla Polski - urodzony w Berlinie, ale posiadający francuskie korzenie Paul Tremo.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Mangiare all'italiana

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2023 11:30
Wenecja, Bolonia, Rzym, Mediolan i Florencja. Topowe restauracje i bary, lokalne targi, kolory, aromaty i smaki. Podróż po swoich ulubionych miejscach na kulinarnej mapie Włoch proponują Flavia Borawska-Bromska i Małgorzata Minta. Autorki książki "Ciao! włoskie opowieści, miejsca i smaki" były gośćmi tego wydania "Drogi przez mąkę".
rozwiń zwiń