- Gdy w gruzińskim wydawnictwie pokazaliśmy zdjęcie chinkali powieszonych na sznurku, pewien autor był autentycznie oburzony. Uznał to za rodzaj profanacji - opowiadał Radek Polak, współautor, wraz z Vaho Babunaszwilim, książki "Gruziński smak".
Co ciekawe, w publikacji nie znajdziemy jednego konkretnego przepisu na słynne kołduny. - W pewnym sensie to odpowiednik polskiego bigosu. Ile domów - tyle wersji chinkali. Może spotkać nawet bardzo nieortodoksyjne przepisy z rybą, warzywami, czy owocami morza - podkreślił smakosz Mariusz Kapczyński.
W audycji przedstawiliśmy też przepis na najbardziej indyjskie z gruzińskich dań.
***
Tytuł audycji: Drogę przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Vaho Babunaszwili (muzyk i kucharz), Radek Polak (fotograf i kulinarny aficionado), Mariusz Kapczyński (smakosz i znawca win)
Data emisji: 14.11.2015
Godzina emisji: 12.00
mm