Polskie Radio
Section05

jesień

"Jesteś tym, co jesz". Zdrowa żywność i odporność

Zdrowe odżywianie wymaga wysiłku, trzeba się skupić na sobie, spojrzeć na swoje ciało, potrzeby, poszukać produktów – mówił Marcin Banach, szef kuchni warszawskiej restauracji Winiarnia-Kotłownia. O świadomym jedzeniu w Polskim Radiu 24 rozmawiali także Anna Ruszczak (autorka bloga kulinarnego Na moim stole) i Andrej Modic (twórca internetowej społeczności zakupowej Lokalny Rolnik).
Zobacz więcej na temat:  ekologia jedzenie zdrowe odżywianie zdrowie zima blog

Czas na sweter, ale… z czego?

Chłodne jesienne i zimowe dni zmieniają modowe trendy, ale żeby wyglądać dobrze, trzeba się też dobrze czuć. Przy niskiej temperaturze musi być nam przede wszystkim ciepło. Jedno drugiego nie wyklucza, bo dobrze dobrany sweter sprawi, że będziemy ładnie wyglądać i nie zmarzniemy. Ważne jest, by dobrać odpowiedni fason i materiał, a także odpowiednio go pielęgnować.
Zobacz więcej na temat:  kobieta moda moda i uroda STYL ŻYCIA trendy zakupy

Kalendarz jedzenia sezonowego. Co jeść w tym miesiącu?

Zdrowa dieta wymaga spożywania każdego dnia pięciu porcji warzyw i owoców przez cały rok. Najłatwiej jest wykonywać to zadanie wiosną i latem, kiedy różnorodność roślin jest największa, są one łatwo dostępne, kuszą wyglądem, kolorami, zapachem i smakiem, a co najważniejsze – są bogactwem substancji odżywczych. Jesienią i zimą znacznie tracą na walorach i wartościach, dlatego warto wiedzieć, po które owoce i warzywa sięgać w danym miesiącu.
Zobacz więcej na temat:  dieta jedzenie kulinaria STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta