"Zapraszamy do stołu". Kazachstan Tradycyjna kuchnia kazachska to potrawy z baraniny i koniny, a także na różne produkty mleczne. Przez setki lat Kazachowie byli pasterzami, którzy hodowali owce, wielbłądy dwugarbne i konie, wykorzystując te zwierzęta do transportu, oraz pozyskiwania odzieży i żywności. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja Kazachstan
Kombucha. Jak przygotować ją samodzielnie? Kombucha, czyli fermentujący napój herbaciany zdobywa coraz większą popularność. Jak smakuje i jak przygotować go we własnej kuchni? Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik gastronomia
Papryka, słodkości i langosz - tak smakuje Budapeszt W węgierskiej kuchni nie jest niskokalorycznie ani dietetycznie. Bo Węgrzy lubią głęboki tłuszcz i intensywne przyprawy. Na pewno można spodziewać się bogactwa świeżych warzyw - zwłaszcza odmian papryki. Są langosze, paprykarze i leczo, nie brakuje też słodkości. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże Podróże z Czwórką Martyna Matwiejuk Węgry Budapeszt
Nie tylko sushi i ryż. Gotuj tak, jak mieszkańcy Tokio - Nie musisz mieć pod domem tokijskiego bazaru z lokalnymi produktami, żeby gotować tak, jak to się robi w Japonii - przekonuje w książce "Tokio. Kultowe przepisy" Maori Murota. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie Japonia Beata Kwiatkowska
"Zapraszamy do stołu". Norwegia W kuchni norweskiej dużą rolę odgrywają ryby oraz dzika zwierzyna, co spowodowane jest położeniem tego kraju, który ma bardzo długą linię brzegową wzdłuż Morza Północnego i Morza Norweskiego. Rosną tu gęste lasy i jest mnóstwo miejsca dla dzikich zwierząt. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja Norwegia
New York Cheescake. Sernik z kąpieli wodnej Klasyczny amerykański sernik tak naprawdę został przygotowany przez ludzi starożytnych cywilizacji: mieszkańców Hellady, starożytnego Rzymu, starożytnych Chin i Indii, a nawet starożytnej Rosji. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie słodycze Mateusz Kulik
Kowno, Zarzecze, Troki. Litwa poza szlakami - Kiedy mój znajomy Litwin usłyszał, że wybieram się do Kowna, ze zdziwieniem zapytał: "Po co? Przecież tam nic nie ma". Nie zniechęcił mnie jednak, i to właśnie od tego miasta rozpoczęłam podróż po Litwie - wspomina autorka audycji Martyna Matwiejuk. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże STYL ŻYCIA Litwa jedzenie Martyna Matwiejuk
Cukier od kulis. Jak powstał klip do "12 małp"? Zespół Cukier jest synonimem współczesnego eklektyzmu w muzyce. Na ich najnowszej płycie "CK Anderson" znalazł się utwór "12 map" z intrygującym teledyskiem. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby Szymon Jaworski Oliwia Krettek teledysk
Podróże kulinarne. Litwa od kuchni Zajrzymy do pełnego sztuki Kowna i do Trok, ostoi Karaimów, jednej z najmniejszych grup etnicznych Europy. W poszukiwaniu umami tym razem wybierzemy się na Litwę. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże
Novel food. Jedzenie dla przyszłości Ciastka z larw, cukier z bakterii i oleje z grzybów - w ten sposób Unia Europejska chce walczyć z głodem na świecie. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie ekologia NAUKA STYL ŻYCIA Beata Kwiatkowska
Funnel cakes - jak przyrządzić je w domu? Funnel cakes to szybkie lane ciasteczka, bardzo popularne w Ameryce Północnej. Te amerykańskie faworki wyglądają jak prawdziwe dzieła sztuki. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Mateusz Kulik ciasteczka
Szwecja - sztuka, nowoczesność i wolność - Wielu historyków i socjologów uważa, że to jak dzisiaj funkcjonują Szwedzi bardzo silnie wiąże się, z tym, że na kartach szwedzkiej historii nie zapisał się nigdy system feudalny - opowiada prowadząca audycję Martyna Matwiejuk. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie podróże Podróże z Czwórką Martyna Matwiejuk
Novel food. Jedzenie dla przyszłości Ciastka z larw, cukier z bakterii i oleje z grzybów - w ten sposób Unia Europejska chce walczyć z głodem na świecie. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie ekologia
"Lato z Radiem w Puńsku. Litewskie smaki Małgorzata Raducha wyruszyła dziś do Puńska, w województwie podlaskim. Tam, wśród lokalnych smakołyków, poznawała okoliczne legendy i historyczne podania. Zobacz więcej na temat: Lato z Radiem Lato z Radiem 2021 Małgorzata Raducha Agnieszka Kunikowska Podlasie
Smaki Podlasia. "Lato z Radiem" w Orzeszkowie O poranku Małgorzatę Raduchę powitał zapach świeżych drożdżówek z jagodami. Reporterka "Lata z Radiem" w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji dotarła na Podlasie. Zobacz więcej na temat: Lato z Radiem Lato z Radiem 2021 Małgorzata Raducha Daniel Wydrych Hajnówka Podlasie
"Zapraszamy do stołu". Albania Kuchnia albańska stanowi odłam szerokiej tradycji kulinarnej Bałkanów, zawierając jednak i dania typowe wyłącznie dla niej. Główny posiłek Albańczyków to obiad (najczęściej mięsny), któremu towarzyszą liczne warzywne surówki. Ich podstawą są pomidory, ogórki, papryka, oliwki, polane oliwą, octem winnym i posolone. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja Albania
Noworleańska kanapka po' boy. "Prawdziwa fuzja smaków" Po' boy to skrót od "poor boy", co w języku angielskim oznacza "biedny chłopiec". - Rodzajów po' bojów jest wiele, wśród nich każdy znajdzie coś dla siebie - mówią w Czwórce Marcelina Walaszek, Hubert Olczak. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie gotowanie hobby Mateusz Kulik
Macedonia Północna. Odwiedzamy kraj pełen legend i smaków - Pyszne jedzenie, piękne słońce i niezwykle przyjaźnie nastawieni mieszkańcy - to wszystko znajdziemy w północnej części Macedonii - opowiadała Martyna Matwiejuk, dziennikarka Czwórki. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże gotowanie Podróże z Czwórką macedonia Martyna Matwiejuk