Wątki kulinarne w twórczości Wespazjana Kochowskiego Gościem tego wydania audycji "Droga przez mąkę" była Wanda Klenczon - pisarka, blogerka, tłumaczka i badaczka antropologii kulinarnej. Zobacz więcej na temat: kulinaria Wespazjan Kochowski Dwójka Łukasz Modelski KULTURA
Kulinaria i trunki w powieści "Colas Breugnon" Romaina Rollanda Jedzenie i picie w powieści "Colas Breugnon" Romaina Rollanda – to temat kolejnej "Drogi przez mąkę". Naszym gościem była Wanda Klenczon - pisarka. Zobacz więcej na temat: jedzenie alkohol książki Dwójka Łukasz Modelski
O kuchni flandryjskiej i niderlandzkiej w połowie XVI wieku "Osobliwe Przygody Dyla Sowizdrzała" Karola de Costera były kanwą rozmowy o kulinariach z gościem audycji, pisarką Wandą Klenczon. Zobacz więcej na temat: kuchnia Flandria Niderlandy Łukasz Modelski KULTURA
Czeskie kino pod kątem kulinarnym - To co, gdzie i jak Czesi jedzą, nie jest może pierwszoplanowym elementem tamtejszych filmów, ale cały czas charakteryzuje jednak i postaci, i życie społeczne - mówiła w "Drodze przez mąkę" Wanda Klenczon, badaczka antropologii kulinarnej. Zobacz więcej na temat: Czechy gotowanie Łukasz Modelski Dwójka kino
Alkohol i poezja Jana Andrzeja Morsztyna W "Drodze przez mąkę" spotkaliśmy się z pisarką i blogerką Wandą Klenczon, która opowiadała o roli trunków w poetyckim tomie "Lutnia" polskiego poety barokowego. Zobacz więcej na temat: Jan Andrzej Morsztyn jedzenie alkohol
Mdłe i zjełczałe. Jak Baudelaire hejtował belgijską kuchnię - Jest w tym pasja i chęć zniszczenia wszystkiego, z czym się spotyka. Zawiódł się na Belgach - o zapiskach francuskiego poety na temat XIX wiecznej kuchni belgijskiej opowiadała w Dwójce pisarka Wanda Klenczon. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska Łukasz Modelski KULTURA
Twarda wędzonka czy bigos. Co jadał Don Kichot? - To rzadki przypadek powieści, w której bohater już w pierwszym rozdziale na pierwszej stronie tekstu jest charakteryzowany przez to, co jada - o kuchni w powieści "Przemyślny szlachcic Don Kichot z Manczy" Miguela de Cervantesa opowiadała w Dwójce Wanda Klenczon. Zobacz więcej na temat: Miguel Cervantes książki KULTURA Łukasz Modelski literatura
Co się jada w powieściach Tomasza Manna? - Motyw kulinariów w twórczości Manna jest dla mnie ogromnym zaskoczeniem, zwłaszcza w konfrontacji z osobą pisarza - przyznała w Dwójce Wanda Klenczon. Zobacz więcej na temat: kuchnia literatura Łukasz Modelski Tomasz Mann
"Cmentarz w Pradze" - erupcja kulinarna i spiskowe teorie – Jedzenie w niesłychanej obfitości i wyrafinowane jest tym elementem, który ma uczłowieczyć postać głównego bohatera, skądinąd odrażającą – opowiadała o powieści Umberta Eco "Cmentarz w Pradze" Wanda Klenczon. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria literatura Łukasz Modelski Paryż Umberto Eco