Rozpoczął się Tydzień Weganizmu W ponad 20 polskich miastach będą odbywać się akcje promujące wegański styl życia. Organizatorzy namawiają, by przejść na weganizm nie tylko ze względów etycznych, ale również z uwagi na własne zdrowie i ochronę środowiska. Zobacz więcej na temat: diety
Eko-warzywa prosto z... balkonu Zapanowała moda na miejskie ogrodnictwo. Już niebawem parapety będą uginać się od donic z ziołami, a zapuszczone podwórka zamienią się w społeczne ogródki. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia Katarzyna Dydo Katarzyna Kornet miasto przyszłości
Nareszcie zielono na talerzu! Świeże zielone listki rukoli, szczypiorek, koperek czy rzodkiewka... Po zimie zdążyliśmy zatęsknić za młodymi jarzynami. Jakie nowalijki warto już położyć na kanapkę? Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Nowa fasola odporna na upał Nowa odmiana fasoli może okazać się ratunkiem dla rolnictwa zagrożonego zmianami klimatu. Wyhodowali ją eksperci z Konsultacyjnej Grupy Międzynarodowych Badań Rolnych. Zobacz więcej na temat: biologia NAUKA żywność
Przepis na pasternak w miodzie Podobny do pietruszki, ale delikatniejszy, o słodkim smaku - oto zapomniany w naszych kuchniach pasternak. A szkoda! Przyda się i do szlachetnej kremowej zupy i do deseru. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Sos aioli, czyli czosnek w roli głównej Ze względu na swój zapach czosnek jest albo uwielbiany, albo nienawidzony. Dla wszystkich, którzy od niego stronią, mamy całkiem ciekawą propozycję kulinarną. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Wraca moda na zapomniane warzywa Od 4-5 lat bardzo modne są stare zapomniane warzywa, znane z dawnej polskiej kuchni - pasternak, jarmuż, skorzonera i topinambur. Tym razem - w roli głównej topinambur. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Jarmuż najlepszy jest zimą. Oto przepisy Chipsy jarmużowe, gulasz z jarmużu, pesto czy gołąbki - oto pomysły, które warto wypróbować korzystając z jarmużu - zielonego warzywa o pięknych, karbowanych liściach. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Dzieci wegetarian dyskryminowane W polskich szkołach, przedszkolach i żłobkach dyskryminuje się dzieci, które nie jedzą mięsa. Na problem zwróciła uwagę Magdalena Sikoń z portalu wegemaluch.pl. Dziennikarka wystosowała w tej sprawie specjalną petycję do Ministerstwa Zdrowia. Zobacz więcej na temat: dzieci
Pasztet z selera i inne tajemnice niezwykłego warzywa Kojarzymy go z rosołem. Dla większości z nas jest po prostu częścią włoszczyzny, którą wykorzystujemy do wywaru warzywnego, a potem wyrzucamy. Tymczasem seler, ze swoim orzechowym, słodkim smakiem, może być podstawą oryginalnego dania. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
GUS: w 2014 r. rekordowe zbiory jabłek Dobra pogoda i większa powierzchnia upraw sprawiły, że w 2014 r. rekordowo obrodziły jabłka. Zbiory warzyw były o 15,2 proc. wyższe niż w ub.r. i wyniosły 4,6 mln ton. Najbardziej wzrosły zbiory buraków, kalafiorów, kapusty i cebuli - poinformował w piątek GUS. Zobacz więcej na temat: rolnictwo owoce GOSPODARKA
Skąd się wziął ten ołów we krwi? Mieszkańcy miejscowości Korsze skarżą się na coraz gorsze powietrze i podwyższony poziom ołowiu w owocach i warzywach oraz, co gorsza, we krwi dorosłych i dzieci... Zobacz więcej na temat: owoce recykling Trójka
Skąd ten ołów w warzywach? Mieszkańcy miejscowości Korsze skarżą się na coraz gorsze powietrze i podwyższony poziom ołowiu w owocach i warzywach... Zobacz więcej na temat: owoce recykling Trójka
Polacy jedzą coraz mniej kapusty. Nadpodaż również przez rosyjskie embargo Co roku rolnicy ćwiczą na kapuście prawa ekonomii. W br. na jej nadpodaż wpłynęło embargo Rosji. Ale też Kowalski coraz bardziej niechętnie sięga po to warzywo - pisze "Puls Biznesu". Zobacz więcej na temat: puls biznesu rolnictwo rosyjskie embargo
Ponad 40 tys. wniosków o pomoc złożyli producenci cebuli, kapusty i jabłek Ponad 40 tys. wniosków na kwotę ponad 100 mln zł wpłynęło do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Zobacz więcej na temat: rolnictwo rosyjskie embargo
Jagoda, która pije tłuszcz... Bakłażan to tak naprawdę owoc, a właściwie jagoda. I to taka, która zawsze "wypija" z patelni cały tłuszcz. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Rolnicy muszą wyliczyć współczynniki przyznania, aby dostać rekompensaty Producenci oczekujący na rekompensaty za wycofanie z rynku owoców i warzyw muszą sięgnąć po kalkulatory. Resort rolnictwa będzie wypłacał odszkodowania tylko za część plonów. To przez ogromne zainteresowanie unijnymi zapomogami. Zobacz więcej na temat: owoce rolnictwo rosyjskie embargo
Kiszonki, czyli samo zdrowie na jesienne i zimowe dni Kiszenie to nie tylko jeden z najbardziej popularnych sposobów na konserwowanie warzyw na zimę, ale także porcja witamin i naturalny probiotyk, czyli samo zdrowie dla naszego układu pokarmowego. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka kiszenie kapusty kiszenie ogórków Trójka