- Zaufanie to podstawa w kulinarnej blogosferze. - Im więcej trafionych przepisów, tym większa szansa, że ludzie do ciebie wrócą - mówi Foodini.
- Foodini gotuje prosto, smacznie i ze składników, które są dostępne w marketach.
- W audycji zdradza przepis na kremową jajecznicę i idealną panierkę do kurczaka.
- Nie przypuszczałem, że to hasło zostanie potraktowane aż tak poważnie. Tymczasem dostaję mnóstwo zdjęć od ludzi, którzy gotują według moich przepisów. Piszą, że dania się udają, że smakują i że czekają na kolejne - opowiada gość Czwórki. - Dla mnie, jako dla twórcy, jest to najlepsza nagroda.
Jak gotuje Foodini?
Foodini gotuje szybko, prosto i smacznie. Najpierw dla siebie, żeby "przetestować" przepis. Jeśli danie mu smakuje, poleca go innym. - Składniki i ilość są ważne, ale zależy mi przede wszystkim na tym, żeby krok po kroku wytłumaczyć, jak takie danie przygotować. Żeby osoby, które zechcą skorzystać z przepisu, wiedziały, co i kiedy mają robić. Bo brak dokładnych wskazówek może zniechęcić do gotowania - podkreśla rozmówca Marty Hoppe. - Staram się też, żeby produkty potrzebne do danego dania były dostępne w markecie. Dla mnie nie sztuką jest gotować rzeczy z trudno dostępnych składników, bo moim celem jest ułatwianie życia innym.
Przepis na kremową jajecznicę
- To danie, które zdecydowanie lepiej smakuje niż wygląda. Przepis pochodzi ze starej francuskiej szkoły. Chodzi o to, żeby robić ją powoli. Jajka nie mają być ścięte, tylko lekko podgotowane - wyjaśnia bloger. - Według mnie kremowa jajecznica to jest śniadaniowy "comfort food".
KUCHENNE PORADY - JAK ZROBIĆ JAJKO NA MIĘKKO (PŁYNNE ŻÓŁTKO!) | Foodini
17:38 CZWÓRKA do kwadratu - foodini 22.07.2023.mp3 Foodini w kuchni - jak gotuje Marcin Wójcik? (Czwórka do kwadratu/Czwórka)
Co na obiad?
To pytanie, z którym mierzy się każda osoba gotująca w domu. Jednym z przepisów, które zyskał największe uznanie na blogu gościa Czwórki był makaron z jednej patelni. Dużym zainteresowaniem cieszą się także popularne dania z restauracji typu fast food, które Foodini przygotowuje we własnej kuchni. - Kiedyś to była pilnie strzeżona tajemnica, jakie mieszanki przypraw dodawane są do skrzydełek z kurczaka albo hamburgerów. Teraz ta wiedza jest dostępna, więc każdy może z niej skorzystać - mówi. - Ja powoli odsuwam się od tego typu gotowania, bo wolałbym, żeby ludzie jedli zdrowo. Tłuszcze, owszem, są smaczne, ale ja staram się przygotowywać dania, które nie wymagają smażenia w głębokim tłuszczu, a też są pyszne.
Szybki Obiad z Jednej Patelni - Makaron z Kurczakiem, Szpinakiem i Suszonymi Pomidorami | Foodini
Sprawdź też:
Idealna panierka do kurczaka
Najważniejsze, żeby kurczak był suchy - podkreśla Foodini. - Warto też obtoczyć go w mące, a nie tylko w jajku, czyli podobnie jak to robi się w przypadku kotleta. Potem mięso wrzucamy do płatków kukurydzianych i stanowczo je dociskamy, żeby wbiły się w kurczaka. To jest proste, ale skuteczne rozwiązanie, które sprawdza się także jeśli chodzi o teksturę dania. Ale ważna uwaga - płatki nie mogą być słodzone - dodaje Foodini.
Marta Hoppe i Marcin "Foodini" Wójcik.
***
Tytuł audycji: "Czwórka do kwadratu"
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Marcin "Foodini" Wójcik (kucharz, bloger kulinarny)
Data emisji: 22.07.2023
Godzina emisji: 16.15
kul