- Daria Ładocha jest dziennikarką i miłośniczką zdrowego jedzenia.
- Żyje wg zasady, że "jesteś tym, co jesz" i chce tym zarażać innych - także studentów.
- W audycji podpowiada, jak przygotować zdrowy makaron błyskawiczny, jak zrobić zapiekankę i jak korzystać z przypraw w kuchni.
Co jedzą studenci?
- Studentów można podzielić na budżetowych, czyli takich, którzy liczą pieniądze i na jedzenie wydają tylko tyle, ile muszą, oraz na świadomych, którzy zwracają uwagę na to, co jedzą, i często decydują się na przejście na weganizm czy wegetarianizm. Duża część z nich gotuje sama. - Eksperymentują, szukają własnej drogi i wiedzą, że jedzenie nie jest tylko zapełnianiem "kulinarnego ego" - opowiada dziennikarka.
Makaron błyskawiczny - spaghetti i passata
Dla studentów - oprócz ceny posiłku - często liczy się też czas. Jak sami przyznają, nie jest łatwo odżywiać się zdrowo, gdy większość dnia spędza się na uczelni. Stąd w ich menu tosty i słodkie bułki oraz makaron w wielu kombinacjach. - Mój patent na makaron jest tak szybki, że może go pozazdrościć nawet zupka chińska. Gotuję spaghetti, dodaję pomidorową passatę i danie jest gotowe - mówi gość Czwórki. - Inne „błyskawiczna” wariacja makaronowa w wersji wege to makaron z brokułem, marchewką i prażonymi migdałami.
Wyposażenie kuchni studenta
- Piekarnik i blender są najlepszymi przyjaciółmi studenta w kuchni. Piekarnik - robi sam, a blender "bzyka" tak, że zawsze wszystko wychodzi - przekonuje Daria Ładocha. - Te dwa urządzenia wystarczą, żeby zrobić jedno z moich ulubionych dań, czyli zapiekankę. Jest tania, w miarę szybko się robi i wystarczy, że użyjemy do niej pięciu składników. Więcej nie trzeba.
Do zapiekanki z ziemniaków można dodać sezonowe warzywa albo - w wersji mięsnej - boczek lub mięso mielone. (zdj. ilustracyjne)
Składniki do zapiekanki warzywnej:
- ziemniaki
- brokuł
- śmietana
- cebula
- jajka
Składniki do zapiekanki z mięsem:
- mięso mielone
- oliwki (1/3 opakowania)
- ziemniaki
- czosnek
- oregano
- Składniki można dowolnie wymieniać i miksować. Można też dodać ser, ale ja nie przepadam za tą opcją, bo zapycha żyły - mówi dodaje gość audycji.
22:07 CZWÓRKA Czwórka do piatej - daria ladocha 08.11.2023.mp3 Studenckie menu według Darii Ładochy (Czwórka do piątej/Czwórka)
Jak gotować ziemniaki?
- Zanim wstawimy zapiekankę do piekarnika, warto wcześniej obgotować ziemniaki, wtedy krócej będą się piec - radzi ekspertka. - Korzystam z przepisu Jamiego Olivera: gotuję ziemniaki w osolonej wodzie, w zależności od ilości - na każde pół kilo 5 minut. Gdy zaczniemy odcedzanie, musimy mocno je podrzucić na sitku, żeby podskoczyły i się napowietrzyły. To sekret udanych ziemniaków pieczonych.
Sprawdź też:
Kwestia smaku i dodatków
Daria Ładocha zachęca też do tego, by używać przypraw. Dzięki nim potrawa zmienia smak i przestaje być "jednowymiarowa". - Najlepszy przykład to krem z ciecierzycy, który można przygotować w wielu wersjach i wielu kolorach - podpowiada Daria Ładocha. - Tanią opcją żywieniową są też placki. Mogą być z ziemniaków, z cukinii, z kabaczka albo z kalafiora. Polecam też kapustę, którą można upiec, albo można z niej zrobić zupę krem z orzechami i serkiem topionym.
Makarony w wielu kombinacjach należą do ulubionych dań nie tylko studentów
***
Tytuł audycji: Czwórka do piątej
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Daria Ładocha (dziennikarka, wielbicielka zdrowego jedzenia, coach zdrowia)
Data emisji: 06.11.2023
Godzina emisji: 14.10
kul