Studencka dieta. Daria Ładocha radzi, co jeść i jak to przygotować

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2023 16:20
Studenci nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie domowych posiłków, ale ich świadomość na temat jedzenia rośnie. - Najprostszym rozwiązaniem jest kanapka, ale nie z bufetu, tylko z domu. Teraz polecam też kasze, które można zapakować w pojemnik i wziąć na uczelnię, i warzywa gotowane lub pieczone - mówi dziennikarka kulinarna Daria Ładocha. 
Daria Ładocha (po prawej) zdradza przepisy na studenckie dania autorce audycji - Marcie Hoppe (po lewej).
Daria Ładocha (po prawej) zdradza przepisy na studenckie dania autorce audycji - Marcie Hoppe (po lewej).Foto: Czwórka/Martyna Ogonek
  • Daria Ładocha jest dziennikarką i miłośniczką zdrowego jedzenia.
  • Żyje wg zasady, że "jesteś tym, co jesz" i chce tym zarażać innych - także studentów.
  • W audycji podpowiada, jak przygotować zdrowy makaron błyskawiczny, jak zrobić zapiekankę i jak korzystać z przypraw w kuchni. 

Co jedzą studenci?

- Studentów można podzielić na budżetowych, czyli takich, którzy liczą pieniądze i na jedzenie wydają tylko tyle, ile muszą, oraz na świadomych, którzy zwracają uwagę na to, co jedzą, i często decydują się na przejście na weganizm czy wegetarianizm. Duża część z nich gotuje sama. - Eksperymentują, szukają własnej drogi i wiedzą, że jedzenie nie jest tylko zapełnianiem "kulinarnego ego" - opowiada dziennikarka.

Makaron błyskawiczny - spaghetti i passata

Dla studentów - oprócz ceny posiłku - często liczy się też czas. Jak sami przyznają, nie jest łatwo odżywiać się zdrowo, gdy większość dnia spędza się na uczelni. Stąd w ich menu tosty i słodkie bułki oraz makaron w wielu kombinacjach. - Mój patent na makaron jest tak szybki, że może go pozazdrościć nawet zupka chińska. Gotuję spaghetti, dodaję pomidorową passatę i danie jest gotowe - mówi gość Czwórki. - Inne „błyskawiczna” wariacja makaronowa w wersji wege to makaron z brokułem, marchewką i prażonymi migdałami.

Wyposażenie kuchni studenta

- Piekarnik i blender są najlepszymi przyjaciółmi studenta w kuchni. Piekarnik - robi sam, a blender "bzyka" tak, że zawsze wszystko wychodzi - przekonuje Daria Ładocha. - Te dwa urządzenia wystarczą, żeby zrobić jedno z moich ulubionych dań, czyli zapiekankę. Jest tania, w miarę szybko się robi i wystarczy, że użyjemy do niej pięciu składników. Więcej nie trzeba.

Do zapiekanki z ziemniaków można dodać sezonowe warzywa albo - w wersji mięsnej - boczek lub mięso mielone. (zdj. ilustracyjne) Do zapiekanki z ziemniaków można dodać sezonowe warzywa albo - w wersji mięsnej - boczek lub mięso mielone. (zdj. ilustracyjne)

Składniki do zapiekanki warzywnej:

  • ziemniaki
  • brokuł
  • śmietana
  • cebula
  • jajka

Składniki do zapiekanki z mięsem:

  • mięso mielone
  • oliwki (1/3 opakowania)
  • ziemniaki
  • czosnek
  • oregano

- Składniki można dowolnie wymieniać i miksować. Można też dodać ser, ale ja nie przepadam za tą opcją, bo zapycha żyły - mówi dodaje gość audycji.

Posłuchaj
22:07 CZWÓRKA Czwórka do piatej - daria ladocha 08.11.2023.mp3 Studenckie menu według Darii Ładochy (Czwórka do piątej/Czwórka) 

Jak gotować ziemniaki?

- Zanim wstawimy zapiekankę do piekarnika, warto wcześniej obgotować ziemniaki, wtedy krócej będą się piec - radzi ekspertka. - Korzystam z przepisu Jamiego Olivera: gotuję ziemniaki w osolonej wodzie, w zależności od ilości - na każde pół kilo 5 minut. Gdy zaczniemy odcedzanie, musimy mocno je podrzucić na sitku, żeby podskoczyły i się napowietrzyły. To sekret udanych ziemniaków pieczonych.   

Sprawdź też:

Kwestia smaku i dodatków

Daria Ładocha zachęca też do tego, by używać przypraw. Dzięki nim potrawa zmienia smak i przestaje być "jednowymiarowa". - Najlepszy przykład to krem z ciecierzycy, który można przygotować w wielu wersjach i wielu kolorach - podpowiada Daria Ładocha. - Tanią opcją żywieniową są też placki. Mogą być z ziemniaków, z cukinii, z kabaczka albo z kalafiora. Polecam też kapustę, którą można upiec, albo można z niej zrobić zupę krem z orzechami i serkiem topionym. 

Makarony w wielu kombinacjach należą do ulubionych dań nie tylko studentów Makarony w wielu kombinacjach należą do ulubionych dań nie tylko studentów

***

Tytuł audycji: Czwórka do piątej

Prowadzi: Marta Hoppe

Gość: Daria Ładocha (dziennikarka, wielbicielka zdrowego jedzenia, coach zdrowia)

Data emisji: 06.11.2023

Godzina emisji: 14.10

kul

Czytaj także

Zupa - rozgrzeje, wzmocni, odchudzi. "To pełnoprawny posiłek"

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2022 07:25
- Możemy zrobić zupę o smaku pizzy czy hamburgera po to, by "oszukać" nieco mózg. Warto też dodawać warzywa czy makarony ugotowane al dente, byśmy mogli dodatkowo coś "pochrupać" - mówiła Monika Honory, ekspert do spraw holistycznego odchudzania i autorka książek na ten temat. - Nie ma zupy niesmacznej, jest tylko niewłaściwie przyprawiona.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Przepisy na jesienne dania. Poleca Gaweł Czajka

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2023 10:40
- Moje przepisy kulinarne to świeże spojrzenie na kuchnię. Nie są skomplikowane, ale potrafią zaskoczyć. I na Instagramie, i w restauracji chcę dawać ludziom poczucie szczęśliwego brzucha - mówi Gaweł Czajka, w sieci znany jako @gawe_l. 
rozwiń zwiń