Studenckie koło naukowe - szansa na karierę?
"Włącz żywienie do dziedziny" to akcja studentów wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. W jej ramach organizatorzy udowadniają, że zdrowe odżywianie jest ważne, a przy okazji nie musi być ani drogie, ani czasochłonne. Studenci WUM wrzucają do sieci jadłospisy i przepisy na swoje dania, i podkreślają, że ich działania realizowane są w duchu evidence-based medicine, co oznacza, że "przekazywane informacje oparte są na rzetelnych i wiarygodnych danych naukowych".
04:26 _PR4_AAC 2021_11_15-12-29-41.mp3 O akcji "Włącz żywienie do dziedziny" opowiadają organizatorzy (Stacja Nauka/Czwórka)
Lokum dla studenta w czasach pandemii
W ramach akcji studentki dietetyki zapytały swoich kolegów, jak wygląda ich dieta. - Okazało się, że tylko niewielu powiedziało, iż podstawą ich żywienia są warzywa i owoce - mówiła Anna Stola. - Większość studentów przyznała, że najczęściej wybierają produkty zbożowe, a na uczelniach technicznych - produkty odzwierzęce, w tym mięso. W badaniach wyszło nam też, że wielu żaków uważa zdrową dietę za drogą, najważniejszy dla nich jest smak i czas przygotowania potraw. Skład posiłków jest dopiero na kolejnym miejscu.
Posłuchaj także:
Dzięki danym, które zebrano podczas badania, potwierdzono to, co dotychczas uznawane było za stereotyp - że wielu studentów wcale nie odżywia się zdrowo. - Umieszczamy w internecie treści, które mają na celu zwiększenie świadomości dotyczącej żywienia wśród naszych obserwatorów. Zależy nam na tym, by ludzie byli w stanie zastosować zdrową dietę w codziennym życiu, więc publikujemy też wszelkiego rodzaju porady dotyczące m.in. tego, jak ułatwić sobie albo przyspieszyć proces gotowania - podkreślała Ilona Skrzypek.
Słuchaj także:
Jak podkreślają organizatorki kampanii, jedną z takich porad jest mrożenie produktów. - Zwłaszcza w okresie bardziej intensywnej nauki, gdy nie ma czasu na gotowanie pełnowartościowych posiłków, warto przyrządzić więcej jedzenia i zamrozić je - tłumaczyła w rozmowie z Czwórką Magdalena Skwierczyńska. - Staramy się, by nasze przepisy były proste, by potrawy można było przygotować z dostępnych produktów - podkreślała.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Maciej Wójcik
Materiał przygotowała: Weronika Puszkar
Data emisji: 15.11.2021
Godzina emisji: 12.33
kd