Ania Starmach na co dzień zajmuje się sztuką kulinarną. Jest absolwentką słynnej szkoły Le Cordon Bleu w Paryżu, pracowała również jako członek jury w programie MASTERCHEF u boku znanych restauratorów: Magdy Gessler i Michela Morana. W dzieciństwie chciała zostać baletnicą, a rodzina wróżyła jej karierę ekonomiczną. Postawiła jednak na swoją pasję - jedzenie i miłość do gotowania. Wydaje się, że dobrze trafiła.
W Czwórce, podczas rozmowy z Ulą Kaczyńską przyznaje, że nie ma takiej potrawy, której nie weźmie do ust. Nie wyobraża sobie życia bez wołowiny, krewetek, szpinaku, masła, śmietanki, truskawek, wanilii, cynamonu, ciasta francuskiego i kruchego, jagnięciny.
- Nie ma jednej odpowiedzi na pytanie o ulubiony składnik czy ulubione danie, bo w kuchni jest tysiące składników, przepisów, dań - mówi Anna Starmach. - Ja jako osoba, która cały czas gotuje nie chcę się ograniczać do jednej potrawy czy składnika - dodaje.
Gość Czwórki często gotuje dla przyjemności. W wolnych chwilach udało jej się napisać książkę kucharską, by pokazać ludziom, że gotowanie jest bardzo proste i każdy może to robić. Anna Starmach przyznaje, że nie zawsze je w domu, lubi iść do dobrej restauracji, czasem bywa też w fastfoodach, które dziś zastępuje lokalami, w których serwują hamburgery z dobrego mięsa z dobrym pieczywem.
Kulinarną pasją Anna Starmach wyniosła z rodzinnego domu. - U mnie w rodzinie wszyscy w kuchni czują się najlepiej. Zawsze w kuchni było tłoczno, była centrum wszechświata - przyznaje. - W świeta podział obowiązków jest ustalony od lat. Ciocia robi pasztety, mama ciasta drożdżowe, tata piecze serniki, ja z siostrami robię mazurki - wymienia.
W kuchni czeka nas wiele wyzwań warto znać podstawowe zasady, bo oprócz tego, że można przypalić wodę na herbatę to bardzo łatwo jest zepsuć jajko na twardo.
- Jeśli jajko za długo się gotuje, to naokoło żółtka ma fioletową obwódkę i inaczej smakuje, pachnie. Trzeba je gotować mniej-więcej 10 minut od zagotowania wody - radzi Anna Starmach.
Więcej o kulinarnych wyzwaniach wielkanocnych w kuchni Ani Starmach, tym co ma wspólnego historia sztuki z gotowaniem dowiesz się słuchając załączonej rozmowy z "Ex Magazine".
(pj)
Anna Starmach i Ula Kaczyńska