Kulinarna podróż w czasie. "Męskie gotowanie" w Czwórce

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2024 13:58
Czym charakteryzuje się kuchnia Łemków i Bojków? Co robi antropolog jedzenia w kuchni? I jak upiec idealnego proziaka? Na te pytania odpowiedzieliśmy w sobotniej audycji Czwórki.
Skansen w Markowej, Podkarpacie
Skansen w Markowej, Podkarpacie Foto: Shutterstock.com

W sobotę zaprosiliśmy na audycję "Męskie gotowanie" w której Kuba Jamrozek wraz z zaproszonymi gośćmi i swoją babcią opowiadai o kuchni, która jest blisko nas. Zrezygnowaliśmy z sushi, ramenu i kurczaka tikka, na rzecz tego, co bliskie i nieznane zarazem. W audycji dowiedzieliśmy się, czym charakteryzuje się kuchnia Łemków i Bojków, sprawdziliśmy, co robi antropolog jedzenia w kuchni, a także zdradziliśmy, jak upiec idealnego proziaka. 

W naszym studiu po godzinie 11.00 pojawiła się Khedi Alieva z fundacji i bistro Kobiety Wędrowne. To nie tylko kaukaskie jedzenie w Warszawie, bistro-sklep, ale także przestrzeń do dialogu współtworzona przez osoby z doświadczeniem migracji i uchodźstwa. Fundacja tworzy miejsce, które daje kluczowe wsparcie w budowaniu poczucia bezpieczeństwa i stabilności oraz szansę podzielenia się osobistymi historiami i jednocześnie znakomitą kuchnią.

W dalszej części audycji gościem Czwórki był Krzysztof Zieliński, autor książek i artykułów dotyczących dziedzictwa kulturowego województwa podkarpackiego. 

Gościnią Kuby Jamrozka po godzinie 13.00 była także Joanna Mroczkowska, antropolog jedzenia. 

Sprawdź także:

***

Na audycję z cyklu "Męskie gotowanie" zaprosiliśmy w sobotę (06.07) o godzinie 11.00. Program poprowadzi Jakub Jamrozek

Czytaj także

Cały świat je roślinnie. Nie trzeba weganizować potraw, choć można

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2024 12:18
W wielu domach kuchnia wciąż opiera się na potrawach mięsnych. Tego mięsa jemy jednak za dużo. Dorota Jaworska udowadnia, że bez problemów w kuchniach całego świata odnajdziemy smaczne przepisy na wegańskie i wegetariańskie dania. 
rozwiń zwiń