Veganuary, czyli styczeń w wersji vege

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2025 11:55
Akcja Veganuary zachęca się do tego, żeby w pierwszym miesiącu nowego roku przejść na bezmięsną dietę. Jak na organizm wpływa brak mięsa przez miesiąc? Jakie korzyści ma z tego nasza planeta? Na te pytania odpowiedziała Karolina Centkowska z organizacji RoślinnieJemy.
Wprowadzanie roślinnych zamienników do diety
Wprowadzanie roślinnych zamienników do dietyFoto: Shutterstock

Veganuary to akcja, której twórcy zachęcają do tego, aby przynajmniej na jeden miesiąc w ciągu roku wstrzymać się od jedzenia mięsa, proponując także niespożywanie produktów odzwierzęcych. 


Posłuchaj
19:57 PR4_04_01_2025_08_18_Szanuj_zieleń.mp3 Veganuary, bezmięsna dieta na styczeń (Szanuj zieleń/Czwórka)

 

- Na stronie Roślinne Wyzwanie oferujemy bezpłatny, ułożony przez dietetyka siedmiodniowy jadłospis, który może stanowić dobrą wskazówkę, jak samodzielnie łączyć i komponować dania - wyjaśnia Karolina Centkowska z organizacji RoślinnieJemy. - Podkreślam, że mówimy o dobrze zbilansowanej diecie i tylko do takiej namawiamy - zaznacza.



Jak twierdzi Karolina Centkowska, częstym problemem w zmianie lub urozmaicaniu diety jest brak pomysłu lub wiedzy, jak z tradycyjnych dań przejść na wersję roślinną. Zwiększenie ilości roślinnych opcji w codziennym jadłospisie nie musi wiązać się z całkowitą rezygnacją z mięsa czy nabiału. Jedynym kryterium są własne chęci i możliwości.


Zobacz także:


- W ramach Veganuray dużo firm wprowadza nowe produkty czy dania do restauracji. Oferta na półkach sklepowych na przestrzeni całego roku różni się w poszczególnych krajach. W Polsce możemy cieszyć się całkiem obfitą ofertą roślinną - mówi Centkowska.

***

Tytuł audycji: "Poranek Czwórki"

Prowadząca: Marta Hoppe

Materiał: Weronika Puszkar

Gościni: Karolina Centkowska (organizacja RoślinnieJemy)

Data emisji: 04.01.2025

Godzina: 8.18

kajz/qch

Czytaj także

Naturalne metody konserwowania żywności. SGGW szuka rozwiązań

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2024 20:45
SGGW chce wdrożyć nowe sposoby konserwowania żywności i planuje wprowadzić na rynek szereg rozwiązań opartych na metabolitach bakterii. Jednym z obszarów ich zastosowań jest konserwacja żywności bazująca na naturalnych procesach. Na razie prace trwają jeszcze w laboratorium, ale być może rozwiązanie z powodzeniem będzie stosowane w rzeczywistości. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak radzić sobie z nadmiarem jedzenia po świętach?

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2024 13:49
Jak pokazują badania najwięcej jedzenia marnujemy właśnie w święta. Jak temu zaradzić? O tym opowiedziała Beata Pałczyńska z firmy wpływu społecznego Too Good To Go.
rozwiń zwiń