- Zdrowe odżywianie to przede wszystkim zdrowa głowa i zdrowe podejście do jedzenia. To dobre wybory na co dzień, ale też odpuszczanie sobie raz na jakiś czas właśnie dla na naszej głowy, bo to wszystko jest ze sobą połączone - opowiada w Czwórce Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny i autorka książki "Na zdrowie! Świadome jedzenie, które zmienia życie".
Posłuchaj audycji "Popołudniówa" z Hanną Stolińską
Dieta - ważna jest wytrwałość, a nie trendy
Jak podkreśla gościni Czwórki, dobra dieta to taka, która dobrze działa na nasze zdrowie, możemy stosować ją długoterminowo i jest również dla nas przyjemna. - Dietetyka jest taką nauką która się cały czas rozwija. Naukowcy szukają tego odpowiedniego modelu żywienia, który da nam zdrowie, długowieczność, siłę, energię i fajne życie. Natomiast nie ma jednego modelu żywienia dla wszystkich - zaznacza.
- Wszyscy szukają efektu "wow". Normalne, zdrowe zalecenia, o których my - żywieniowcy - trąbimy, są po prostu nudne. Trzeba jeść warzywa, wybierać produkty pełnoziarniste, chude mięso i tak dalej. Te zalecenia dają długoterminowo zdrowie i prawidłową masę ciała; nie są na tu i teraz - tłumaczy Stolińska.
Makroskładniki - fakty i mity
Rozmówczyni Kamila Jasieńskiego zaznacza, że nie ma złych składników odżywczych samych w sobie; negatywne mogą być tylko nawyki związane z jedzeniem. - Złe węglowodany to są cukry proste, czyli słodycze. Z tego powinniśmy rezygnować. To one robią nam stan zapalny i brudzą dietę. Ale wszystko jest dla ludzi w odpowiednich ilościach. Liczą się po prostu proporcje i indywidualne podejście - mówi Hanna Stolińska.
Obecnie dietetycy uważają, że osoby odchudzające się powinny przyjmować trochę ponad 2 gramy białka na kilogram masy ciała. W wielu przypadkach przyswojenie takiej ilości białka z regularnej żywności może być wyjątkowo trudne, więc warto posłużyć się odżywkami.
Zobacz także:
- Odżywki białkowe mogą być świetnym wsparciem do tego, żeby łatwo dodać sobie białka. Co więcej, one są często smakowe, zmniejszają ochotę na słodkie i dają uczucie sytości. Jest jedno "ale"; musimy czytać skład i zobaczyć, jaki jest tam słodzik - tłumaczy gościni audycji. Najlepiej, żeby odżywka była słodzona stewią, a także miała jak najmniej różnych sztucznych dodatków.
- Tłuszcze, tak jak białka i węglowodany, mają swoją rolę. Przede wszystkim budują nasz układ nerwowy, ale też stabilizują narządy; tłuszcz jest potrzebny, żeby wytwarzać hormony, zwłaszcza u kobiet - wyjaśnia gościni "Popołudniówy". Orzechy, pestki, czy awokado to przykłady naturalnych źródeł tłuszczów roślinnych, które powinny dominować nad zwierzęcymi w zdrowej diecie.
***
Tytuł audycji: Popołudniówa
Prowadzący: Kamil Jasieński
Gościni: Hanna Stolińska (dietetyk kliniczny, @drhannastolinska, autorka książki "Na zdrowie! Świadome jedzenie, które zmienia życie")
Data emisji: 27.10.2025
Godzina emisji: 15.14
kajz