Wiele osób zastanawia się jak to możliwe by połączyć tak różne sposoby odżywiania. - Dieta paleo to dieta, która teoretycznie wywodzi się od naszych przodków - mówi dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda. - Zgodnie z jej założeniami powinniśmy jeść jak nasi przodkowie, czyli korzystać z tego, co przez nas zebrane, spożywać dużo mięsa oraz unikać roślin strączkowych - wyjaśnia.
Kultowe książki kucharskie. "Sztuka fermentacji" to biblia kiszenia
Twórca peganizmu, Mark Hyman, twierdzi, że w proponowanej diecie uwzględnił najlepsze zasady z diety wegańskiej i paleo, a odrzucił te radykalne. - Podstawę peganizmu - 75 procent naszych dań - powinny stanowić warzywa i owoce. 25 procent energii powinno pochodzić z mięsa, ryb, nabiału pochodzenia owczego i koziego oraz orzechów i tłuszczów zwierzęcych - wyjaśnia ekspertka.
Na jaki rodzaj mięsa powinniśmy się zdecydować przechodząc na peganizm? Jakie produkty powinny zniknąć z naszego talerza? Czy Magdalena Czyrynda-Koleda w składnikach dopuszczalnych w peganizmie odnalazła wszystkie niezbędne nam składniki odżywcze? O tym w materiale Weroniki Puszkar.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał: Weronika Puszkar
Data emisji: 3.01.2019
Godzina emisji: 6.30
pj/ac